Gimnazijalci iz Danilovgrada otvorili 60. Festival festivala

ТРЕБИЊЕ │ Побједничком представом Републичког фестивала драмских аматера Црне Горе – „О ћутању и другим имитацијама среће“ Аматерског позоришта НВУ „ЕгоКулт“ и Гимназије „Петар I Петровић Његош“ из Даниловградa вечерас је у Требињу почео 60. Фестивал фестивала.

Комад који оживљава свакодневницу маргиназилованих група и ангажује на укидање предрасуда, одговорност појединца, толеранцију и учење различитости – написала је гимназијалка Бојана Шолаја, уз њу режију потписују професори Анђела Новаковић и Мирослав Минић, а представу изводи ансамбл ученика ове даниловградске средње школе.

За протагонисту вечери жири публике фестивала изабрао је младог глумца Александра Бошковића.

Петровић: Ова манифестација добија трајну подршку Владе РС

Отварајући Фестивал, градоначелник Требиња Лука Петровић је подсјетио госте да им овога пута Требиње „по 60. пут даје срце и отвара врата на овом Фестивалу“.

„Фестивал, још од далеке 1957. када се у првих 18 година одржавао на хварској Вињеранди, даје јединствени угођај публици која га у Требињу његује и оплемењује деценијама, најприје као Југословенски фестивал драмских аматера, а данас као Фестивал фестивала најбољих аматерских драмских остварења у региону“, рекао је Петровић, подсјетивши да готово да нема ни једног великог глумца ондашњег југоглумишта који се није поклонио овдашњој публици.

Он је истакао да је свих ових година Фестивал био одржаван искључиво финансијама Града Требиња, али је ове године по први пут потпомогнут финансијском помоћи од предсједника Републике Српске Милорада Додика и Министарства просвјете и културе РС, на челу са Данетом Малешевићем који је присуствовао отварању Фестивала, поздравивши кратко умјетнике и публику.

„Овај фестивал сигурно доприноси развоју културе у Требињу, али и у цијелој Републици Српској. Свим глумцима аматерима желим да освоје неку од награда, а награда им је и та што су дошли у Требиње на Фестивал фестивала“, рекао је министар Малешевић.

Сутра на фестивалу

До 27. јула на требињској финалној смотри овогодишње продукције драмског аматеризма региона биће изведено још шест представа – из Србије, Хрватске, Македоније и БиХ.

Друго фестивалско вече резервисано је за бх. представника – Театар „Федра“ из Бугојна и представу „Посљедња породица“, рађену по тексту и у режији Вахида Дураковића.

Све представе фестивала почињу у 20:30, а улаз је бесплатан.

Претходно ће, у оквиру пратећег програма фестивала, у кино сали Културног центра бити одржано вече посвећено доајену Фестивала драмских аматера Милошу Јефтићу. Програм „Овако је било – сјећања Милоша Јефтића“ почиње у 19 часова.

Од 20 часова у Галерији Културног центра биће отворена изложба „Позоришни плакат“ – аутора Јована Тарбука, дизајнера Народног позоришта Београд и Марије Јевтић, дизајнера Позоришта Атељеа 212.

Извршни продуценти фестивала су Културни центар Требиње и  Центар за информисање , а покровитељ Град Требиње.
Фото: Јован Видаковић

радиотребиње