Gimnazijalci iz Danilovgrada otvorili 60. Festival festivala

TREBINJE │ Pobjedničkom predstavom Republičkog festivala dramskih amatera Crne Gore – „O ćutanju i drugim imitacijama sreće“ Amaterskog pozorišta NVU „EgoKult“ i Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada večeras je u Trebinju počeo 60. Festival festivala.

Komad koji oživljava svakodnevnicu marginazilovanih grupa i angažuje na ukidanje predrasuda, odgovornost pojedinca, toleranciju i učenje različitosti – napisala je gimnazijalka Bojana Šolaja, uz nju režiju potpisuju profesori Anđela Novaković i Miroslav Minić, a predstavu izvodi ansambl učenika ove danilovgradske srednje škole.

Za protagonistu večeri žiri publike festivala izabrao je mladog glumca Aleksandra Boškovića.

Petrović: Ova manifestacija dobija trajnu podršku Vlade RS

Otvarajući Festival, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je podsjetio goste da im ovoga puta Trebinje „po 60. put daje srce i otvara vrata na ovom Festivalu“.

„Festival, još od daleke 1957. kada se u prvih 18 godina održavao na hvarskoj Vinjerandi, daje jedinstveni ugođaj publici koja ga u Trebinju njeguje i oplemenjuje decenijama, najprije kao Jugoslovenski festival dramskih amatera, a danas kao Festival festivala najboljih amaterskih dramskih ostvarenja u regionu“, rekao je Petrović, podsjetivši da gotovo da nema ni jednog velikog glumca ondašnjeg jugoglumišta koji se nije poklonio ovdašnjoj publici.

On je istakao da je svih ovih godina Festival bio održavan isključivo finansijama Grada Trebinja, ali je ove godine po prvi put potpomognut finansijskom pomoći od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Ministarstva prosvjete i kulture RS, na čelu sa Danetom Maleševićem koji je prisustvovao otvaranju Festivala, pozdravivši kratko umjetnike i publiku.

„Ovaj festival sigurno doprinosi razvoju kulture u Trebinju, ali i u cijeloj Republici Srpskoj. Svim glumcima amaterima želim da osvoje neku od nagrada, a nagrada im je i ta što su došli u Trebinje na Festival festivala“, rekao je ministar Malešević.

Sutra na festivalu

Do 27. jula na trebinjskoj finalnoj smotri ovogodišnje produkcije dramskog amaterizma regiona biće izvedeno još šest predstava – iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH.

Drugo festivalsko veče rezervisano je za bh. predstavnika – Teatar „Fedra“ iz Bugojna i predstavu „Posljednja porodica“, rađenu po tekstu i u režiji Vahida Durakovića.

Sve predstave festivala počinju u 20:30, a ulaz je besplatan.

Prethodno će, u okviru pratećeg programa festivala, u kino sali Kulturnog centra biti održano veče posvećeno doajenu Festivala dramskih amatera Milošu Jeftiću. Program „Ovako je bilo – sjećanja Miloša Jeftića“ počinje u 19 časova.

Od 20 časova u Galeriji Kulturnog centra biće otvorena izložba „Pozorišni plakat“ – autora Jovana Tarbuka, dizajnera Narodnog pozorišta Beograd i Marije Jevtić, dizajnera Pozorišta Ateljea 212.

Izvršni producenti festivala su Kulturni centar Trebinje i  Centar za informisanje , a pokrovitelj Grad Trebinje.
Foto: Jovan Vidaković

radiotrebinje