„FUSNOTE UŽIVO“: RAZGOVOR SA DUŠANOM M. ŽUGIĆEM

„Fusnote uživo“ predstavile su publici pjesnika Dušana M. Žugića.

U prijatnom ambijentu restorana „Kuhinjica“ o savremenoj umjetnosti sa Žugićem je razgovarao književnik Elis Bektaš.

Dušan M. Žugić rođen je 1971. godine u Sarajevu. Živio je u Herceg Novom, školovao se u Kotoru, a posljednjih dvadesetak godina živi i radi u Beogradu. Član je Udruženja književnika Srbije. Za sebe kaže da je „kamuflirani marketing menadžer“, a da za druženje ponekad nešto i zapiše. Do sada je objavio tri zbirke pjesama. Svoju poeziju opisuje kao prevratničko-ispovjednu.

„To je širok spektar onoga što čovek ne sme da kaže, pa napiše na papir i onda se pravi da ne vidi dok drugi čitaju“, kazao je Žugić.

Mišljenja je da je savremena umjetnost, a pogotovo književnost, upravo fusnota savremenog života.

„Otežavajuća okolnost je ta što je za dobru književnost potrebna distanca. Mi danas uopšte nemamo distancu u svetu koji nam se događa prilično velikom brzinom, pa se snalazimo, pišemo u trku ili sa velike distance i onda to postane zanimljivo samo našim generacijskim drugarima. Književnost ima sjajnu budućnost, ali danas se nalazi bukvalno na marginama“, smatra Žugić.

Dodaje da svako ko želi da se „uhvati“ književnosti – bilo kao čitalac, kao neko ko piše ili ko komentariše, on svesno ulazi u lavirint:

„Ja ne vidim nikakav izlaz iz lavirinta za ljude koji su se latili književnosti. Mi smo u lavirintu svojom voljom“.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković