Fotografije sa mirisom baruta i zgarišta (video)

TREBINJE l „Nemojte nas zaboraviti“ naziv je izložbe dokumentarne fotografije iz Prvog svjetskog rata Šapčanina Rista Marjanovića, koja je večeras otvorena u galeriji Kulturnog centra u Trebinju, a u saradnji ove ustanove sa Narodnim muzejom u Šapcu.
Prema riječima autora postavke Branislava Stankovića, izložba je posvećena svim srpskim dobrovoljcima u Velikom ratu, čiju hrabrost i doprinos „najvećoj i najsvjetlijoj pobjedi srpskog naroda u njegovoj istoriji nemamo pravo da zaboravimo“.

On je pojasnio da je želja njegove ustanove, šabačkog Narodnoj muzeja, bila da nakon Beograda i izložbe u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Marjanovićeve fotografije budu predstavljene publici u gradovima Republike Srpske, iz razloga što je „veliki broj dobrovoljaca srpske vojske došao upravo iz krajeva preko Drine“.

„Od prvih dana rata – od Cerske i Kolubarske bitke, preko Mačkovog kamena i Gučeva, do prelazak preko Albanije, sve te dramatične momente naše epopeje, Marjanović je uspio za zabilježi svojim fotoaparatom. Kao fotograf, vješto je umio da uhvati trenutak – zbog čega i danas preko njegovih fotografija prosto možete da osjetite miris zapaljenih kuća, doživite strahote zbjegova, atmosferu krvave bitke, u čijem je srcu bivao da bi ih ovjekovječio“, istakao je Stanković.

On je dodao da su isti Marjanovićevi radovi , u vremenu kada je fotografija bila jedini propagandni medij, bili predstavljeni i na velikoj savezničkoj izložbi u pariškom Luvru 1916. godine, a po nalogu tadašnjeg šefa vladinog pres-biroa Slobodana Jovanovića.

Pozdravljajući delegaciju iz Šapca – u kojoj je, pored predstavnika Narodnog muzeja, bio i zamjenik predsjednika Skupštine ovog grada Zoran Bortić – zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija podsjetio je da je „veliki broj dobrovoljaca iz trebinjskog kraja učestvovao u Velikom ratu na strani srpske i jugoslovenske vojske“, dodajući da Trebinje „nije zaboravljalo i neće zaboravljati“ njihov podvig i žrtvu.
veliki rat sabac

prvi rat

prvi sv rat

„Izložene fotografije upravo su svjedočanstvo tog vremena, preživljene patnje i stradanja, ali i svjedočanstvo velike pobjede srpske vojske i našeg naroda“, rekao je Ćebedžija, izražavajući nadu da je večerašnja izložba „tek početak plodonosne kulturne saradnje Trebinja i Šapca“.
R.S.