FILMSKI KARAVAN NA PROPUTOVANJU KROZ TREBINJE

U okviru Francusko-njemačkog filmskog karavana „Ciné Caravane“, Gete institut  i Francuski institut u BiH, u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, organizovali su projekciju filmova „Kao dječaci“ i „Mračni svijet“.


Ambasadorka Njemačke u BiH Margaret Marija Uber izrazila je veliko zadovoljstvo što je večeras u Trebinju jer je Kulturni centar dugogodišnji saradnik Gete instituta. Ona je istakla da Francusku i Njemačku, koje su vijekovima bile u neprijateljskim odnosima, danas veže jedno divno prijateljstvo.

„Njemačka i Francuska svjedoče da nekadašnji veliki neprijatelji mogu naći put ka pomirenju, ostvariti sve svoje želje i unapređenje te dvije zemlje. To je poruka koju želimo provesti kroz BiH kroz ovaj projekat“, kazala je ambasadorka Uber.


Žan Kristof Tibo, savjetnik za kulturu i saradnju u ambasadi Francuske i direktor Francuskog instituta u BiH, istakao je da ova nova francusko-njemačka inicijativa naglašava važnost raznolikosti kulturnog izražavanja i pogleda na svijet, suštinsku dimenziju zajedničkog života:

„Dijalog kultura je u srcu naše Evrope i čini njenu osnovnu dimenziju, koja nije ništa manje važna od ekonomske. Ono što nas sjedinjuje mnogo je važnije od onog što nas razdvaja“.


U ime grada Trebinja, dobrodošlicu gostima poželio je gradonačelnik Mirko Ćurić, istakavši da aktuelna situacija i distanca ne smiju zatvoriti vrata kulturi i ljudima dobre volje.

„Grad Trebinje, njegovi radnici u kulturi i njegovi umjetnici se i u ovim posebnim okolnostima trude da zajedno sa svojim gostima osvijetle puteve ka jugu, puteve koji vode u naše Trebinje. Ovo veče to i povrđuje“, rekao je gradonačelnik Ćurić.


„Ciné Caravane“ se realizuje u okviru francusko-njemačkog kulturnog fonda i tokom septembra obići će dvadeset gradova BiH. Prikazuju se filmovi čiji se sadržaj odnosi na aktuelne teme i na francusko-njemačko pomirenje, s posebnim akcentom na prijateljstvo između ove dvije zemlje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković