ФИЛМСКИ КАРАВАН НА ПРОПУТОВАЊУ КРОЗ ТРЕБИЊЕ

У оквиру Француско-њемачког филмског каравана „Ciné Caravane“, Гете институт  и Француски институт у БиХ, у сарадњи са Културним центром Требиње, организовали су пројекцију филмова „Као дјечаци“ и „Мрачни свијет“.


Амбасадорка Њемачке у БиХ Маргарет Марија Убер изразила је велико задовољство што је вечерас у Требињу јер је Културни центар дугогодишњи сарадник Гете института. Она је истакла да Француску и Њемачку, које су вијековима биле у непријатељским односима, данас веже једно дивно пријатељство.

„Њемачка и Француска свједоче да некадашњи велики непријатељи могу наћи пут ка помирењу, остварити све своје жеље и унапређење те двије земље. То је порука коју желимо провести кроз БиХ кроз овај пројекат“, казала је амбасадорка Убер.


Жан Кристоф Тибо, савјетник за културу и сарадњу у амбасади Француске и директор Француског института у БиХ, истакао је да ова нова француско-њемачка иницијатива наглашава важност разноликости културног изражавања и погледа на свијет, суштинску димензију заједничког живота:

„Дијалог култура је у срцу наше Европе и чини њену основну димензију, која није ништа мање важна од економске. Оно што нас сједињује много је важније од оног што нас раздваја“.


У име града Требиња, добродошлицу гостима пожелио је градоначелник Мирко Ћурић, истакавши да актуелна ситуација и дистанца не смију затворити врата култури и људима добре воље.

„Град Требиње, његови радници у култури и његови умјетници се и у овим посебним околностима труде да заједно са својим гостима освијетле путеве ка југу, путеве који воде у наше Требиње. Ово вече то и поврђује“, рекао је градоначелник Ћурић.


„Ciné Caravane“ се реализује у оквиру француско-њемачког културног фонда и током септембра обићи ће двадесет градова БиХ. Приказују се филмови чији се садржај односи на актуелне теме и на француско-њемачко помирење, с посебним акцентом на пријатељство између ове двије земље.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић