ФИЛМСКИ КАМПУС 2017“ – од 10. до 14. октобра, Културни центар Требиње

Кинотека Републике Српске већ неколико година организује „Филмски кампус“, едукативни програм за студенте, који је наишао на велику подршку истакнутих филмских умјетника, студената и наставника, не само у Републици Српској него и у региону, и оцијењен као један од значајних културних догађаја у Српској.
Овогодишњи „Филмски кампус“ Кинотека Српске организује у партнерству са градом Требиње, гдје ће од 10. до 14. октобра бити одржан седми по реду кампус, уз учешће тридесетак студената из Републике Српске, БиХ, Србије и Црне Горе, те истакнутих филмских умјетника, педагога, историчара филма и филмских архивиста.
Учесници „Кампуса“ су студенти Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци (АУБЛ), Академије сценских умјетности Универзитета у Сарајеву (АСУС), Факултета драмских уметности (ФДУ) Универзитета у Београду и ФДУ Цетиње (Универзит Црне Горе). Њима ће се у Требињу придружити и група студената Академије ликовних умјетности Требиње (АЛУТБ), заинтересованих за додатно стицање знања и у области филмске умјетности.
У непосредном контакту са доказаним филмским ствараоцима, искусним педагозима и истраживачима филма, учесници „Филмског кампуса“ имаће прилику за додатно професионално усавршавање, међусобно упознавање и дружење, те размјену искустава кроз представљање својих филмова и дебате о њима.
У фокусу овогодишњег „Кампуса“ биће филмско стваралаштво истакнутих редитеља Здравка Шотре и Слободана Шијана.
Са Здравком Шотром, редитељем и сценаристом, који је редитељску каријеру започео давних седамдесетих година прошлог вијека на ТВ Београд, и током више од пет деценија успјешне каријере, режирао скоро 100 тв драма, филмова, телевизијских серија и шоу програма, разговараће драматург Славко Милановић и уредник Документарног програма РТС-а Драган М. Ћирјанић, филмски и тв редитељ.
Мастер-клас са Слободаном Шијаном, свестраним умјетником, сценаристом, редитељем, ликовним умјетником, филмским и ликовним критичарем, водиће Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке, филмски критичар и умјетнички директор ФЕСТ-а. Шијанов филм „Ко то тамо пева“ (1980) заузео је прво мјесто на листи Југословенске кинотеке међу сто најбољих српских филмова 20. вијека, који су проглашени културним добром од великог значаја.
Биће, такође, ријечи и о темама у вези са савременим српским филмом. Драган М. Ћирјанић ће одржати предавање о теми „Српски филм у постмодерном добу/ Српски филм и српско становиште“, док ће Југослав Пантелић говорити о теми “Српски филм данас: Између међународног признања и домаће публике“.
Посебан дио „Кампуса“ биће посвећен документарном филму, па ће вишеструко награђивани сценариста и редитељ Владимир Перовић, аутор у Документарној редакцији РТВ Војводине и гостујући професор документарног филма ФДУ Цетиње одржати мастер-клас: „Стварност, документарац, истина, лаж“, уз пројекцију свог документарног филма „Нестајање“ (2003).
Истакнути босанскохерцеговачки редитељ, редовни професор и декан Академије сценских умјетности у Сарајеву, Пјер Жалица, одржаће мастер клас под називом: „Ситуација, а не илустрација“, уз пројекцију свог документарног филма „Дјеца као и сва друга“.
Управник Архива Југословенске кинотеке, Александар Саша Ердељановић, презентоваће тему „Манастири и цркве као легла и жаришта духовности на српском документарном филму (1911- 1945)“, коју ће илустровати бројним архивским снимцима. Виши стручни сарадник у Архиву Југословенске кинотеке Божидар Марјановић говориће о теми „Документарни филм у Краљевини Југославији“, коју ће, такође, илустровати изузетно вриједним архивским снимцима.
Студенти наведених факултета и академија представиће се својим радовима, а у реализацији студентског програма учествоваће и њихови наставници: доценти Драшко Гајић МА и Драго Вејновић (АУБЛ), Срђан Вулетић (АСУС) , Владимир Перовић и др.
У оквиру ревијалног филмског програма биће приказани играни и документарни филмови аутора који су уједно и учесници „Филмског кампуса“, па ће публика имати прилику и за разговор са ауторима, који ће присуствовати пројекцијама.
Документарни програм започеће циклусом из ризнице Југословенске кинотеке: „Београд између два светска рата“. Биће приказани филмови: „Београд“ (1919), „Београд, престоница Краљевине Југославије“ (1932) у режији Војина М. Ђорђевића и „Београд“ из 1932. године, у режији Јулијуса Шмита и Лавослава Рајхла. Посебан тематски циклус из Архива Југословенске кинотеке биће посвећен Херцеговини на филму.
Ауторско вече Владимира Перовића биће обиљежено филмовима: „Une Maison“– „Кућа“ (1989), „Мали квар на мојој сјајној звијезди“ (2001), „Живот, прикљученија и одрживи развој једног кокота“ (2011) и „Завеслаји“ (2016), за које је аутор добио бројне награде на угледним међународним фестивалима.
Драган М. Ћирјанић ће представити свој документарни филм „Троицкосавск – Кјахта грофа Саве Владиславића“ (2014), који доноси причу о необичној личности Саве Владиславића, поријеклом из Херцеговине, и његовим заслугама за Руско царство у служби Петра Великог.
У играном дијелу програма биће приказани филмови „Гори ватра“ (2003) Пјера Жалице, „Браћа по матери“ (1988) Здравка Шотре, „Маратонци трче почасни круг“ (1982) Слободана Шијана. Програм се завршава у суботу 14. октобра пројекцијом филма „Скупљачи перја“ (1967) Александра Саше Петровића.

Генерални покровитељ „Филмског кампуса“ је Министарство просвјете и културе Републике Српске. Медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске.

Програм су подржали: град Требиње, Културни центар Требиње, Хотел Платани, Југословенска кинотека-Београд, Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци, Академија сценских умјетности Универзитета у Сарајеву, Факултет драмских уметности Београд, Факултет драмских умјетности Цетиње, као и бројни филмски умјетници.

Посебну захвалност Кинотека Републике Српске изражава продуцентима филма „Santa Maria della Salute” “Vision Team” и РТС-у који су дали сагласност и обезбиједили копију за приказивање филма без надокнаде.

Кинотека Српске захваљује и „Центар филму“ Београд , продуценту филма „Маратонци трче почасни круг“ Слободана Шијана, који је такође обезбиједио копију филма и дао сагласност за приказивање филма у оквиру „Филмског кампуса“, без надокнаде.

„Кампус“ ће свечано бити отворен у Културном центру Требиње у уторак, 10. октобра у 19.00 часова, након чега ће бити приказан филм „Santa Maria della Salute“, што је уједно требињска премијера овог филма, којој ће присуствовати и аутор Здравко Шотра, један од учесника овогодишњег „Филмског кампуса“.

Радни дио „Кампуса“ (предавања, мастер-клас, посебне филмске пројекције, презентовање студентских филмова, дебате и сл.) биће одржан од 11. до 14. октобра у дневним терминима.

У вечерњим часовима, ревијални филмски програм биће доступан и требињској публици. Термини од 18.30 часова резервисани су за документарни програм, а термини од 20.00 часова за играни филм.

Велику подршку реализацији програма пружио је Културни центар Требиње, гдје ће бити одржани сви програмски садржаји.