FILMSKI KAMPUS 2017“ – od 10. do 14. oktobra, Kulturni centar Trebinje

Kinoteka Republike Srpske već nekoliko godina organizuje „Filmski kampus“, edukativni program za studente, koji je naišao na veliku podršku istaknutih filmskih umjetnika, studenata i nastavnika, ne samo u Republici Srpskoj nego i u regionu, i ocijenjen kao jedan od značajnih kulturnih događaja u Srpskoj.
Ovogodišnji „Filmski kampus“ Kinoteka Srpske organizuje u partnerstvu sa gradom Trebinje, gdje će od 10. do 14. oktobra biti održan sedmi po redu kampus, uz učešće tridesetak studenata iz Republike Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore, te istaknutih filmskih umjetnika, pedagoga, istoričara filma i filmskih arhivista.
Učesnici „Kampusa“ su studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci (AUBL), Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (ASUS), Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) Univerziteta u Beogradu i FDU Cetinje (Univerzit Crne Gore). Njima će se u Trebinju pridružiti i grupa studenata Akademije likovnih umjetnosti Trebinje (ALUTB), zainteresovanih za dodatno sticanje znanja i u oblasti filmske umjetnosti.
U neposrednom kontaktu sa dokazanim filmskim stvaraocima, iskusnim pedagozima i istraživačima filma, učesnici „Filmskog kampusa“ imaće priliku za dodatno profesionalno usavršavanje, međusobno upoznavanje i druženje, te razmjenu iskustava kroz predstavljanje svojih filmova i debate o njima.
U fokusu ovogodišnjeg „Kampusa“ biće filmsko stvaralaštvo istaknutih reditelja Zdravka Šotre i Slobodana Šijana.
Sa Zdravkom Šotrom, rediteljem i scenaristom, koji je rediteljsku karijeru započeo davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka na TV Beograd, i tokom više od pet decenija uspješne karijere, režirao skoro 100 tv drama, filmova, televizijskih serija i šou programa, razgovaraće dramaturg Slavko Milanović i urednik Dokumentarnog programa RTS-a Dragan M. Ćirjanić, filmski i tv reditelj.
Master-klas sa Slobodanom Šijanom, svestranim umjetnikom, scenaristom, rediteljem, likovnim umjetnikom, filmskim i likovnim kritičarem, vodiće Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, filmski kritičar i umjetnički direktor FEST-a. Šijanov film „Ko to tamo peva“ (1980) zauzeo je prvo mjesto na listi Jugoslovenske kinoteke među sto najboljih srpskih filmova 20. vijeka, koji su proglašeni kulturnim dobrom od velikog značaja.
Biće, takođe, riječi i o temama u vezi sa savremenim srpskim filmom. Dragan M. Ćirjanić će održati predavanje o temi „Srpski film u postmodernom dobu/ Srpski film i srpsko stanovište“, dok će Jugoslav Pantelić govoriti o temi “Srpski film danas: Između međunarodnog priznanja i domaće publike“.
Poseban dio „Kampusa“ biće posvećen dokumentarnom filmu, pa će višestruko nagrađivani scenarista i reditelj Vladimir Perović, autor u Dokumentarnoj redakciji RTV Vojvodine i gostujući profesor dokumentarnog filma FDU Cetinje održati master-klas: „Stvarnost, dokumentarac, istina, laž“, uz projekciju svog dokumentarnog filma „Nestajanje“ (2003).
Istaknuti bosanskohercegovački reditelj, redovni profesor i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Pjer Žalica, održaće master klas pod nazivom: „Situacija, a ne ilustracija“, uz projekciju svog dokumentarnog filma „Djeca kao i sva druga“.
Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke, Aleksandar Saša Erdeljanović, prezentovaće temu „Manastiri i crkve kao legla i žarišta duhovnosti na srpskom dokumentarnom filmu (1911- 1945)“, koju će ilustrovati brojnim arhivskim snimcima. Viši stručni saradnik u Arhivu Jugoslovenske kinoteke Božidar Marjanović govoriće o temi „Dokumentarni film u Kraljevini Jugoslaviji“, koju će, takođe, ilustrovati izuzetno vrijednim arhivskim snimcima.
Studenti navedenih fakulteta i akademija predstaviće se svojim radovima, a u realizaciji studentskog programa učestvovaće i njihovi nastavnici: docenti Draško Gajić MA i Drago Vejnović (AUBL), Srđan Vuletić (ASUS) , Vladimir Perović i dr.
U okviru revijalnog filmskog programa biće prikazani igrani i dokumentarni filmovi autora koji su ujedno i učesnici „Filmskog kampusa“, pa će publika imati priliku i za razgovor sa autorima, koji će prisustvovati projekcijama.
Dokumentarni program započeće ciklusom iz riznice Jugoslovenske kinoteke: „Beograd između dva svetska rata“. Biće prikazani filmovi: „Beograd“ (1919), „Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije“ (1932) u režiji Vojina M. Đorđevića i „Beograd“ iz 1932. godine, u režiji Julijusa Šmita i Lavoslava Rajhla. Poseban tematski ciklus iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke biće posvećen Hercegovini na filmu.
Autorsko veče Vladimira Perovića biće obilježeno filmovima: „Une Maison“– „Kuća“ (1989), „Mali kvar na mojoj sjajnoj zvijezdi“ (2001), „Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota“ (2011) i „Zaveslaji“ (2016), za koje je autor dobio brojne nagrade na uglednim međunarodnim festivalima.
Dragan M. Ćirjanić će predstaviti svoj dokumentarni film „Troickosavsk – Kjahta grofa Save Vladislavića“ (2014), koji donosi priču o neobičnoj ličnosti Save Vladislavića, porijeklom iz Hercegovine, i njegovim zaslugama za Rusko carstvo u službi Petra Velikog.
U igranom dijelu programa biće prikazani filmovi „Gori vatra“ (2003) Pjera Žalice, „Braća po materi“ (1988) Zdravka Šotre, „Maratonci trče počasni krug“ (1982) Slobodana Šijana. Program se završava u subotu 14. oktobra projekcijom filma „Skupljači perja“ (1967) Aleksandra Saše Petrovića.

Generalni pokrovitelj „Filmskog kampusa“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

Program su podržali: grad Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Hotel Platani, Jugoslovenska kinoteka-Beograd, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, kao i brojni filmski umjetnici.

Posebnu zahvalnost Kinoteka Republike Srpske izražava producentima filma „Santa Maria della Salute” “Vision Team” i RTS-u koji su dali saglasnost i obezbijedili kopiju za prikazivanje filma bez nadoknade.

Kinoteka Srpske zahvaljuje i „Centar filmu“ Beograd , producentu filma „Maratonci trče počasni krug“ Slobodana Šijana, koji je takođe obezbijedio kopiju filma i dao saglasnost za prikazivanje filma u okviru „Filmskog kampusa“, bez nadoknade.

„Kampus“ će svečano biti otvoren u Kulturnom centru Trebinje u utorak, 10. oktobra u 19.00 časova, nakon čega će biti prikazan film „Santa Maria della Salute“, što je ujedno trebinjska premijera ovog filma, kojoj će prisustvovati i autor Zdravko Šotra, jedan od učesnika ovogodišnjeg „Filmskog kampusa“.

Radni dio „Kampusa“ (predavanja, master-klas, posebne filmske projekcije, prezentovanje studentskih filmova, debate i sl.) biće održan od 11. do 14. oktobra u dnevnim terminima.

U večernjim časovima, revijalni filmski program biće dostupan i trebinjskoj publici. Termini od 18.30 časova rezervisani su za dokumentarni program, a termini od 20.00 časova za igrani film.

Veliku podršku realizaciji programa pružio je Kulturni centar Trebinje, gdje će biti održani svi programski sadržaji.