DOKUMENTARNI FILM DRAGANA M. ĆIRJANIĆA
18. 30 časova


TROICKOSAVSK – KJAHTA GROFA SAVE VLADISLAVIĆA (2014.)
U dalekom Sibiru, blizu granice sa Mongolijom, nalazi se gradić Troickosavsk, danas Kjahta, koji je osnovao Srbin iz Hercegovine, grof Sava Vladislavić. Naš grof tamo se zatekao dok je za ruski dvor pregovarao i uspostavio granicu sa Kinom. Ogromna je bila važnost njegovog poduhvata, jer je konačno utvrđena 6.000 km dugačaka granica, koja gotovo neizmjenjena traje do danas. Bila je to kruna aktivnosti čovjeka koji je savjetovao cara Petra Velikog u više ratova, osnovao tajnu službu Rusije, na trgu robova kupio pradedu budućeg pjesnika Puškina, punio Ermitaž djelima velikih majstora i koji nikada nije zaboravio odakle je.
REŽIJA: Dragan M. Ćirjanić
TRAJANJE: 78 min.
IGRANI FILM
20.00 časova
BRAĆA PO MATERI


Braća po materi je jugoslovenski film snimljen1988. u režiji Zdravka Šotre. Rađen je prema istoimenom romanu Jovana Radulovića.
SADRŽAJ:
Isprovociran, Veselin na maturskoj večeri ubija svog vršnjaka. U zatvoru dobija pismo od polubrata, političkog emigranta iz Austrije. Počinje dopisivanje i polubrat mu priča o Dalmatinskoj zagori tridesetih godina kada je rođen iz braka Vranke i Antiše, koji se 1941. pridružuje ustašama i gine. Poslije rata, majka se udaje za prvoborca iz srpskog sela i rađa Veselina, a njega i dalje prati obilježje sina ustaše. Bježi preko granice i pridružuje se ustaškom pokretu u Austriji. Kroz te kontakte, njihovi odnosi evoluiraju: od nepovjerenja i odbojnosti pripadnika dva različita svijeta i sistema, do onoga što ih vezuje, a to je da su braća po materi i da se svaki na svoj način ogriješio o zakone društva.
REŽIJA: Zdravko Šotra
ULOGE: Mira Furlan, Žarko Laušević, Slavko Štimac, Sonja Savić
ŽANR: Drama
TRAJANJE: 105 min.
ULAZ BESPLATAN