ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ ДРАГАНА М. ЋИРЈАНИЋА
18. 30 часова


ТРОИЦКОСАВСК – КЈАХТА ГРОФА САВЕ ВЛАДИСЛАВИЋА (2014.)
У далеком Сибиру, близу границе са Монголијом, налази се градић Троицкосавск, данас Кјахта, који је основао Србин из Херцеговине, гроф Сава Владиславић. Наш гроф тамо се затекао док је за руски двор преговарао и успоставио границу са Кином. Огромна је била важност његовог подухвата, јер је коначно утврђена 6.000 км дугачака граница, која готово неизмјењена траје до данас. Била је то круна активности човјека који је савјетовао цара Петра Великог у више ратова, основао тајну службу Русије, на тргу робова купио прадеду будућег пјесника Пушкина, пунио Ермитаж дјелима великих мајстора и који никада није заборавио одакле је.
РЕЖИЈА: Драган М. Ћирјанић
ТРАЈАЊЕ: 78 мин.
ИГРАНИ ФИЛМ
20.00 часова
БРАЋА ПО МАТЕРИ


Браћа по матери је југословенски филм снимљен1988. у режији Здравка Шотре. Рађен је према истоименом роману Јована Радуловића.
САДРЖАЈ:
Испровоциран, Веселин на матурској вечери убија свог вршњака. У затвору добија писмо од полубрата, политичког емигранта из Аустрије. Почиње дописивање и полубрат му прича о Далматинској загори тридесетих година када је рођен из брака Вранке и Антише, који се 1941. придружује усташама и гине. Послије рата, мајка се удаје за првоборца из српског села и рађа Веселина, а њега и даље прати обиљежје сина усташе. Бјежи преко границе и придружује се усташком покрету у Аустрији. Кроз те контакте, њихови односи еволуирају: од неповјерења и одбојности припадника два различита свијета и система, до онога што их везује, а то је да су браћа по матери и да се сваки на свој начин огријешио о законе друштва.
РЕЖИЈА: Здравко Шотра
УЛОГЕ: Мира Фурлан, Жарко Лаушевић, Славко Штимац, Соња Савић
ЖАНР: Драма
ТРАЈАЊЕ: 105 мин.
УЛАЗ БЕСПЛАТАН