Филмски фестивал, дан 2 – „Сјећање на Валтера“

Филмски фестивал, дан 2 – „Сјећање на Валтера“ одушевило многобројне Требињце

Требињска публика вечерас је имала прилику да у галерији Kултурног центра, у оквиру 5. Фестивала европског и медитеранског филма, погледа ексклузивну изложбу под називом „Сјећање на Валтера“, која је посвећена великану српске и свјетске кинематографије – Велимиру Бати Живојиновићу.

Изложбу, уз сагласносност Батине супруге Луле, у Требиње је донио прослављени филмски критичар и новинар из Београда – Милан Д. Шпичек.

Он је казао да поставку чини само дио награда и признања које је велики Бата добио током дугогодишњег бављења седмом умјетношћу, као и плакати из препознатљивих филмских остварења у којима је играо главне улоге и по којима је био познат не само у Југославији, већ и у свијету и далекој Kини.

“У Требињу су изложене 22 награде и признања, попут оних за животно дело, до оних из Сопота, Лесковца, Ниша. Пред публиком је и 20 репринт издања филмских плаката”, рекао је Шпичек.

Отварајући ову изложбу, овогодишњи лауреат награде „Златни платан“ Игор Гало, надахнуто је говорио о Бати Живојиновићу, упознавању са њим, каснијим дружењима и анегдотама које ће му, како је казао, заувијек остати у памћењу.

Присјетио се Гало да је Бата, поред тога што је био велики глумац, био и велики човјек, те да му је била велика част што је имао прилику да учи уз великане попут „Валтера“, Бориса Дворника, Рељу Башића…

Kазао је и да су у Бату у Kини гледали као на једног великог умјетника, кога су дочекивали са највишим државним почастима.

„Kада је једне прилике дошао у Kину, на аеродрому га је дочекао министар културе те земље, што говори о његовом значају“, рекао је Гало.

Изложба о Бати биће отворена до краја 5. Фестивала медитеранског и европског филма.

Требињска публика вечерас ће имати прилику да погледа филмове „Имитације“, „ЗГ 80″, Игла испод прага“.

Фестивал ће бити настављен сутра на љетној сцени Дома младих.

Покровитељ фестивала је Град Требиње, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и Управе за дијаспору при Влади Републике Србије. Ту су и спонзори попут Хидроелектрана на Требишњици /ХЕТ/, Електропривреде Републике Српске /ЕРС/, Еурохерц осигурања, ТQ нет-а, АX-солинг-а…

Медијски покровитељ фестивала је ЕЛТА телевизија, док су медијски спонзори Радио Требиње, Глас Требиња и портал ТребињеЛиве.инфо.

izlozba sjecanje na valtera trebinje izlozba sjecanje na valtera trebinje izlozba sjecanje na valtera trebinje