Festival – na ulicama i trgovima

Festival festivala je i ove godine sišao sa pozorišne scene – na gradske ulice i trgove!
Za poseban štimung 58. smotre najboljih predstava dramskog amaterizma regiona pobrinuli su se studenti muzičkog odsjeka Akademije umjetnosti iz Banjaluke i Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, koji muzičkim i scenskim performansima na otvorenom građane i posjetioce Trebinja svakodnevno podsjećaju da se i ovih julskih dana u našem gradu – događa pozorište.
Najavljujući, možda, i ono što su organizatori odavno – da festivalsko Trebinje treba da bude scena na otvorenom, njegove zgrade i trgovi pozorišna kulisa, a umjetnost u punom smislu javni čin, izvan eksluziviteta zatvorenih dvorana i galerija…
Jedan takav zajednički scensko-muzički program studenata dvije akademije priređen je i sinoć na Trgu slobode, a uz muzički kolaž instrumentalista, glumci su govorili tekstove posvećene pozorištu i vojičke besjede – Simovića, Hakslija, Šeridana, Bjelinskog, Hanibala.
„I prve večeri festivala sa muzičarima iz Banjaluke nastupili smo ispred Dučićevog spomenika – kazivanjima Dučićeve poezije i Šekspirovih soneta, potom smo priredili i program dječije poezije za najmlađe Trebinjce, a jutros smo u porti sabornog hrama sa mališanima iz vrtića ‘Naša radost’ zajednički izveli program od igre, pjesme i recitacija – moram reći da je i nama i njima bilo zaista zabavno“, kaže za naš radio jedina Trebinjka među izvođačima, glumica Marija Đajić.
Ona dodaje da će glumci i muzičari i večeras na trgu u Starom gradu izvesti sličan poetsko-muzički kolaž, ovoga puta posvećen srpskoj poeziji, a da sličan program pripremaju i za posljednje festivalsko veče.
Izvor: Radio Trebinje