FESTIVAL FESTIVALA: Crna komedija naših dana na bugojanski način

TREBINJE │ Druge večeri 60. Festivala festivala na sceni Kulturnog centra nastupio je ansambl Teatra „Fedra“ iz Bugojna predstavom „Posljednja porodica“.

Crna komedija i društvena satira o porodici naših dana, koja lišena unutrašnje empatije u okruženju kapitalističke beskrupuloznosti i pohlepe traga za izgubljenom ljubavlju i toplinom utočišta – rađena je po tekstu i u režiji Vahida Durakovića, a izvodi je sedmočlani ansambl pozorišta iz Bugojna.

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je glumcu Fuadu Velagiću.

Prethodno je, u okviru pratećeg programa, u kino sali Kulturnog centra održano veče posvećeno jubileju trebinjskog festivala – na kojem su o šest decenija dugoj tradiciji, važnim momentima ove hronologije i ljudima koji su je obilježili govorili inicijatori posljeratne obnove ove pozorišne smotre – direktor Festivala festivala Đorđe Vučinić i član Umjetničkog savjeta Slobodan Vujović.

U Galeriji Kulturnog centra otvorena je i izložba „Pozorišni plakat“ – autora dizajnera Jovana Tarbuka iz Narodnog pozorišta Beograd i Marije Jevtić iz Pozorišta Ateljea 212.

„Ovo su dva primjera kako je moguće od plakata stvoriti umjetničko djelo koje provocira, koje tjera publiku da dođe na predstavu – jer kad pogledate plakat vi tačno znate u kojoj vrsti pozorišta se nalazite“, rekao je na otvaranju izložbe dramski pisac Željko Hubač.

Treće večeri festivala trebinjskoj publici predstaviće se pobjednici republičkog festivala u Srbiji – Pozorište „Stevan Sremac“ iz Crvenke sa ostvarenjem „Malograđanska svadba“, po tekstu Bertolda Brehta i režiji Radoja Čupića.

Predstava počinje u 20:30.

Opširnije o festivalskim dešavanjima možete pratiti na stranici FESTIVAL FESTIVALA 2017. portala Radio Trebinja, kao i u programu Radio Trebinja, u emisiji Hronika festivala, svakodnevno od 17 časova.

Radio Trebinje

Foto: Jovan Vidaković