Fajgelj: Evroatlantski liberalizam je najveći neprijatelj srpskog naroda

fajgelj

TREBINJE │ Srpski narod u matici mora da prepozna kao svog glavnog neprijatelja liberalno-progresivnu ideologiju, koju preko vladajuće anti-srpske elite provodi evroatlantski establišment, sa ciljem porobljavanje naroda i zemlje i pljačkanja njenih resursa.

Na ovo je večeras u Trebinju upozorio dr Andrej Fajgelj, istaknuti kulturni i politički radnik, koji je zbog svojih disidentskih stavova, kako kaže, u sopstvenoj zemlji postao „narodni neprijatelj“, uklonjen iz javnog života i izopšten iz medijskog prostora.

Fajgelj je na promociji svoje knjigu „Posle Vučića“, koju su organizovali Srpsko udruženje „Ћирилица“ i Kulturni centar Trebinje, istakao da je promjena ideološke paradigme mnogo važniji zadatak nego promjena čovjeka koji je oličava – aktuelnog premijera Srbije Aleksandra Vučića – jer bi u suprotnom, ukoliko se „ne promijene i pravila igre – poslije Vučića opet došao Vučić“.

Predlažem da postanemo suverenisti. Da stanemo na naše stanoviše, ono što Milo Lompar zove ‘srpskim stanovištem’ – da se okrenemo našem interesu. To je moja alternativa liberalnoj ideologiji brisanja svih granica i identiteta“, naglasio je Fajgelj.

fajgelj2

On je pojasnio da liberalizam serviran iz evroatlantskih centara moći nije ona ideologija slobode koja je u zasnovama evropske slobodarske civilizacije, a koja „pojedincu dopušta slobodu do granica slobode drugih“, jer je spajanjem sa progresivizmom postao ideologija „koja obogotvorava progres i u ime njega – ukida sve granice“.

„Oni, ustvari, nazivaju liberalizacijom svako sečenje veza koje nas čine zajedincom,rušenje svih granica, kidanje svih korenja i sravnivanje onoga što je vertikalno u horizontalu. Oni kažu da to rade da bi nas oslobodili, a čupnjem korenja – samo će nas iskoreniti. Ustvari, prevrću naše međe da bi lakše uzeli našu zemlju, da bi prigrabili i opljačkali ono šta nama pripada“, upozorio je Fajgelj.

On kaže da se po instaliranom jezičkom ključu te ideološke matrice stranim investitorima danas u Srbiji nazivaju „strane gazde i okupatori, koji nas pljačkaju dok im aplaudiramo i dajemo im subvencije“, istinske patriote i promoteri nacionalih kulturnih vrijednosti proglašavaju se fašistima i nacionalistima, a proklamovana prava i slobode važe samo za istomišljenike, koji rade u geopolitičkom interesu evroatlantskih zemalja.

fajgelj1

Licemjerje liberalizma, navodi Fajgelj, najbolje je osjetio na sopstvenoj koži kada je zbog jednog komentara za Fejsbuku – kojim je osudio Vučićev doček generalnog sekretara NATO-a – hapšen i zatvaran, zaprijećeno mu je petogodišnjom zatvorskom kaznom „zbog navodnog pozivanja na rušenje ustavnog poretka“, pri čemu su sva njegova pisma i apeli predstavnicima zemalja evroatlantskog miljea – ostali bez odgovora.

„U ovom trenutku u Srbiji nema prostora za naše vrednosti. Čeka nas teška borba, međutim – da li zbog toga treba da pređemo na stranu naših neprijatelja? Prodaju ne smatram legitimnom alternativom. Između konformizma i esktremizma – bolje je izabrati ovo drugo, iako taj put vodi u stradanje“, smatra Fajgelj.

On je rekao da je danas mnogo lakše biti Srbin u Republici Srpskoj nego u matici Srbiji, te da je Republika Srpska „danas nasljednica srpske državotvorne borbe i misli, jer je stvorena borbom i zalaganjem čitavog njenog naroda“.

„Zato mi ovde dolazimo – kao na hodočašće“, zaključio je Fajgelj.

On je odao poštovanje trebinjskoj „Ćirilici“ i Kulturnom centru što su, u okolnostima kada mu je u Srbiji uskraćeno pravo da javno iznese svoje mišljenja, pokazali dovoljno hrabrosti da ga u Trebinju ugoste i prirede promociju njegove knjige.