ЗАВРШЕН ЧЕТВРТИ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ “MUSIC & MORE SUMMERFEST”

13.08.2022 | 12:42

Позоришна сала Културног центра Требиње

Вечерашњим концертом „The Grand Finale“ у Културном центру Требиње завршен је четврти Међународни фестивал и љетна школа „Music & More SummerFest“.

На концертном програму нашле су се композиције Барбера, Дворжака и Вивалдија, а премијерно је изведено музичко-поетско дјело „Срце“ које је написао Јонел Петрои, а креативни концепт осмислила је и продуцирала Татјана Ранковић. Интердисциплинарно дјело „Срце“ обухвата десет пјесама које су написали наши велики пјесници: Јован Дучић, Раде Драинац, Вито Николић, Милена Павловић Барили, Алекса Шантић, Васко Попа, Милица Стојадиновић Српкиња, Маја Херман Секулић, Мирослав Миња Николић и Јован Јовановић Змај.

Пијанисткиња Татјана Ранковић, директор и оснивач фестивала, резимирала је своје утиске о овогодишњем издању „Music & More SummerFest“:

„Изузетно ми је драго да је овај фестивал у Требињу био четврти пут и да расте, развија се и да имамо толико дивних људи са неколико континената. Сви ми, који смо се овде састали, причамо једним језиком – језиком музике. Амбасадори смо свега културног, уметничког, музичког и то ми је посебно драго. Овај град одише Дучићем и његовом поезијом и то ми је дало инспирацију да осмислимо ‘Срце’. Дело је рађено за гудачки оркестар и наратора, а привилеговани смо што имамо два наратора, глумачки тандем Небојшу и Марију Кундачину“.

„Music & More SummerFest“ одржан је у Требињу четврти пут заредом, уз учешће бројних афирмисаних, али и младих музичара. Током 13 фестивалских дана одржано је 11 концерата на различитим локација, по први пут је приређен концерт у Мостару, као и такмичење љетне школе у категорији концерата: за солисте и гудачки оркестар, а студенти из 25 земаља свијета похађали су мастерклас еминентних професора класичне музике.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

 

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.