У сусрет јубилеју: Седам деценија Музичке школе „Требиње“

26.03.2024 | 08:37

Позоришна сала Културног центра Требиње

Поводом седамдесет година постојања и рада Музичке школе „Требиње“, у позоришној сали Културног центра одржан је други од седам концерата које ова образовна установа организује у част великог јубилеја.

Душанка Бабић, директорка Музичке школе „Требиње“, истакла је да су ове године, поводом јубилеја, организовали Међународни фестивал музике у оквиру ког ће се извести седам концерата, те да овакав концерт нисмо имали прилике да чујемо дуги низ година.

„Ово је просветитељски концерт и вечерас имамо прилику да чујемо арије из опера Сергеја Рахмањинова, као и о његовом животу и дјелу. Кроз све то водиће нас доктор музикологије Сара Вујошевић Јовановић. Основна музичка школа је основана 1954. и кроз тај цијели период пролазила је и кроз тешке тренутке, поготово што се тиче кадра. Увијек смо били оскудни са кадром, тек сад је та ситуација другачија када су се појавили наши ученици који су сад код нас професори“, истакла је директорка Бабић.

Ово вече било је посвећено вокално-инструменталној музици, а на програму су се нашла дјела Сергеја Рахмањинова. На концерту су наступили сопран Сара Вујошевић Јовановић, баритон Дмитриј Гриних, виолисткиња Тања Богдановић и пијанисткиња Ања Абрамовић Вујовић.

Сопран Сара Вујошевић Јовановић, професор на Универзитету Црне Горе, сматра да је овако темељно припремљен фестивал међународног карактера од великог значаја не само за град Требиње, него и за цијелу Републику Српску:

„Ово је један правилан модел и само на овакав начин можемо дати право мјесто класичној музици, поставити је на пиједестал и на мјесто на каквом и треба да буде класична музика на овим просторима, као што је одавно и увијек и на европском тлу“.

Наредни концерт, у оквиру овог фестивала, заказан је за 27. март, када ће у Музеју Херцеговине наступити Драган Јелачић на хармоници.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.