У позоришту Културног центра одиграна документарна представа „Ко камен“

07.11.2023 | 15:42

Позоришна сала Културноц центра Требиње

Глумица Народног позоришта Републике Српске  Љиљана Чекић одиграла је вечерас у позоришту Културног центра Требиње позоришни комад „Ко камен“.

Представа је настала по тексту Драгане Мандрапе, професора српског језика и књижевности из Источног Сарајева, која је кроз овај комад испричала свој и живот своје мајке.

Документарна драма “Ко камен – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана“ је прича о двије жене и двије судбине, прича о животу и неминовности, о личној и колективној несрећи, о снази двије жене, које су од свог крста градиле степенице ка животу или се низ њих стропоштавале у бездане туге и бола.

Глумица Љиљана Чекић објаснила је да сам назив представе упућује да су у питању двије жене које су тврде, јаке и снажне као камен. Упућује на њихов карактер, али и на Херцеговину. Представа је парадигма женског страдања и издржљивости, храбрости и искушења са којима се сусрећу жене са наших простора.

„У питању су аутентичне приче и догађаји, сва имена и топоними су аутентични. Драгана је на основу снимака и казивања своје мајке Веленке написала њен дио, а онда је испричала и свој живот. Представа прати судбине двије жене у различитим социјалним и историјским околностима. Говори о страдањима на овим просторима, о страдању током Другог свјетског рата, који је преживјела Веленка, а Драганина прича је о страдању у Одбрамбено-отаџбинском рату. Оне су свједоци онога ружног што се дешавало, али и свједоци живота који увијек побјеђује“, навела је Љиљана Чекић.

Представа „Ко камен“ рађена је у продукцији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Бањалуке, а у Културном центру Требиње организована је у сарадњи са Градом Требињем.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.