У Културном центру одржана Светосавска духовна академија

27.01.2024 | 15:13

Позоришна сала Културног центра Требиње

У оквиру Светосавских свечаности, традиционалне манифестације у част првом српском архиепископу и просветитељу, у препуној позоришној сали Културног центра Требиње вечерас је одржана свечана академија.

Кроз свечану бесједу, јереј Данило Боро казао је да ћемо Светог Саву поштовати и славити само ако оно што нас он учи буде у нашим срцима и мислима, у ријечима и дјелима, да ће само тако његово дјело бити живо у нама, а ми ћемо бити истинска чељад Светога Саве:

„Свети Сава је духовни вођа српског народа за сва времена. Духовна буктиња коју је он упалио у народу своме сваким даном гори све већим пламом, свакога дана све је већи број његове духовне дјеце, која чак и расијана свуда по свијету свуда проносе Савино име и Савину славу, која није ништа друго него слава имена Божијег. Зато ова светосавска саборовања треба да буду таква да не буду пуко подсјећање на личност и дјело Светог Саве, него увијек и изнова прилика да се ми преиспитамо да ли ходимо путем који нам је пропутио и да му се увијек изнова враћамо“.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је у поздравној бесједи истакао да је живот Светог Саве својеврсни тестамент његовим вриједностима, што га чини вјечним за све вијекове вијекова:

„Прича о Светом Сави је најдужа прича коју српски народ проповиједа и све што о њој говоримо су само њени дијелови, јер је он био личност која је превазишла границе свог времена. Био је визионар, а његова снага није била само у ријечима, већ и у дјелима. Српски народ се вијековима након Савиног овоземаљског битисања, као никада раније, налази на путу Светосавља који је поставио темеље културе, образовања и духовности, тежећи, прије свега, да кроз своје поуке и дјела буде својеврсни симбол и примјер свима нама који данас ходимо његовим стазама“.

Градоначелник Ћурић уручио је Светосавске награде: Мирославки Мици Милошевић, професору биологије у Центру средњих школа Требиње, Дивни Спаић, професору енглеског језика и књижевности у Гимназији „Јован Дучић“ , Стани Ћук, наставнику биологије и хемије у Основној школи „Свети Василије Острошки и Тврдошки“, Милени Вицо, педагогу и помоћнику директора у Основној школи „Јован Јовановић Змај“, као и постхумно Стевану Вукомановићу, наставнику разредне наставе, помоћнику директора и директору у Основној школи „Вук Kараџић“.

У културно-умјетничком програму академије учествовали су: хорови „Трибунија“ и „Бубамарац“, хор Музичке школе „Требиње“, Вјера Мујовић – глумица Народног позоришта Београд, Александар Дунић – првак Позоришта на Теразијама Београд, Милан Малбаша – драмски умјетник Београд, Снежана Савичић – примадона Опере Народног позоришта Београд, Милисав Сукоњица – баритон Музичке школе „Требиње“, Александра Рајковић – етно вокал Музичке школе „Требиње“ и Невена Живковић – клавирска пратња – Народно позориште Београд.

Наступили су и рецитатори и вокални солисти из требињских основних и Музичке школе: дуо: Милица Рајковић, виолина и Лана Перовић, клавир, дуо: Марина Мучибабић, флаута и Ивана Пешић, клавир из Музичке школе „Требиње“, рецитатори: Милица Церовина и Сара Илић из ОШ „Свети Василије Острошки и Тврдошки“, Иво Караџић Невеш, Милица Вуковић и Кристина Ћорлука из ОШ „Вук Караџић“ и Ања Ђурић, етно вокал и Софија Брборић, вокал из ОШ „Јован Јовановић Змај“.

У оквиру Светосавских свечаности, сутра у 11 часова  и 30 минута, ученици Основне школе „Вук Караџић”, културно-умјетничким програмом обиљежиће Светог Саву – школску славу у позоришту Културног центра.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.