У Културном центру одиграна хуманитарна представа „Како су настале ружне речи“

09.12.2023 | 15:39

Позоришна сала Културног центра Требиње

Вечерас су у позоришној сали Културног центра ученици основних и средњих школа из Требиња извели хуманитарну дјечју представу „Како су настале ружне речи“.

У представи рађеној по мотивима Душка Радовића на веома духовит и занимљив начин објашњено је ко је „крив“ што дјеца говоре ружне ријечи и зашто не би требало да их говоре.

У представи играју: основци Емилија и Ђорђе Јашић, те Дамјан Бегенишић, Лука Савовић, Надежда Говедарица, Калина Ковач и Марија Грубачић, ученици требињских средњих школа.

Представу је режирала Ива Пешикан, ученица другог разреда Гимназије „Јован Дучић“, чији је пројекат прошао на конкурсу њемачке фондације која је за циљ имала да подстакне младе да помогну свом граду.

„Моја првобитна идеја је била да отворимо кафић преко љета, гдје бисмо ми радили и прикупили новац за Удружење ‘Сунце нам је заједничко’. Међутим, то је било веома тешко извести. Када сам размислила на који начин да укључим тинејџере у пројекат, а да добијемо подршку грађана Требиња, схватила сам да је представа најбоља идеја. Позвала сам другаре, за које сам мислила да ће бити заинтересовани и веома сам задовољна како је све испало“, навела је Ива Пешикан, режисер представе.

Ива каже да јој је жеља да у будућности настави да се бави овим послом.

„Хтјела сам да се опробам у овоме, да видим како ми иде и задовољна сам. У представи се углавном држимо текста Душка Радовића, морали смо неке дијелове да прилагодимо глумцима, а на крају смо додали један дио који се, надам се, допао публици. Било је веома стресно организовати све ово, али сам имала екипу која је увијек била уз мене и подржала ме. Желим да позовем све млађе генерације, а и своје вршњаке да и они учине неко хумано дјело како бисмо помогли нашем граду“, додала је Ива.

Сав приход од представе „ Како су настале ружне речи“ намијењен је Удружењу родитеља дјеце и омладине са посебним потребама „Сунце нам је заједничко“ из Требиња.

Душка Ђајић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.