„ТРЕБИЊЕ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ“: ПРЕДИВНО ВЕЧЕ СА ЛЕНОМ КОВАЧЕВИЋ НА ЦРКВИНИ

27.08.2022 | 13:14

Амфитеатар на Црквини

Претпосљедне вечери „Требиње џез фестивала“ популарна џез пјевачица и композиторка Лена Ковачевић одржала је концерт у препуном амфитеатру на Црквини.

Лена Ковачевић каже да се бескрајно радује што је дошла први пут Требиње управо на фестивал џеза:

„Ја сам о Требињу много слушала и чула да је најлепши град у овом региону. Стварно сам почаствована да сам крочила у овај град, а да је везано за музику“.

Лена годинама истрајно ствара, не одустајући од циља да квалитетним звуком допре до што ширег аудиторијума. Њене пјесме, које одишу суптилним преплитањем џез и поп звука, постале су препознатљиве и радо слушане.

„Људи су очито јако заинтересовани за поп-џез. Ми много свирамо, свуда су нам пуне сале и ја сам више него срећна због тога. С друге стране, то што ја радим није баш толико некомерцијално. Да сам остала, можда, у класичном џезу, наравно да бих имала публику, али то је друга врста публике. Ово је нека радио-публика јер чињеница је да је радио постао главни промотер мојих песама“, истакла је Лена Ковачевић.

Додаје да се за џез опредијелила сасвим случајно када је од своје професорке клавира добила албум „You Must Believe in Spring“ Била Еванса:
„Ја сам се заљубила у тај албум. Нисам студирала џез с намером да бих се искључиво њим бавила, него ми се допала структура џеза, та меланхолија и хармонизација. Хармонизација џеза је нешто што је фантастично и то је оно што ме је привукло“.

Лена је вечерас изводила пјесме са својих студијских албума и бројне хит-синглове, али и нумере Момчила Бајагића Бајаге, компоноване за потребе филма „Није лоше бити човек” који је режирао њен отац Душан Ковачевић. Публика је уживала у специјалном извођењу традиционалних српских пјесмама „Густа ми магла паднала“ и „Запевала сојка птица“, као и у њеном најновијем синглу „Ти си мој бол“, који је недавно премијерно извела на фестивалу у Херцег Новом.

У амфитеатру на Црквини побрала је све симпатије љубитеља добре музике и лаганих нота.

Први „Требиње џез фестивал“ завршава се сутра, 28. августа концертом Васила Хаџиманова и његовог бенда у рок бару „Андерграунд“.

Културни центар Требиње организовао је „Требиње Џез фестивал“ уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, Кабинета предсједника Републике Српске, Града Требиња и компаније М:тел.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.