„Што се боре мисли моје“: Одржан централни дио манифестације „Дани Србије у Републици Српској“

15.11.2023 | 08:10

Биоскоп Културног центра Требиње

Пројекцијом филма „Што се боре мисли моје“ и истоименим музичко-сценским наступом вечерас је у Културном центру Требиње обиљежена манифестација „Дани Србије у Републици Српској“.

„Дани Србије у Српској“ ове године се одржавају у пет градова Републике Српске. Градоначелник Требиња Мирко Ћурић нагласио је да се годинама тежи да Требиње буде град културе, а да управо кроз овакве манифестације видимо да то и постаје:

„Већ дужи низ година имамо велики број манифестација управо у граду Требињу. Захвалио бих надлежном Министарству културе Србије и Представништву Републике Српске у Србији који су предложили да се ова централна манифестација одржи управо у Требињу. Као, што смо малоприје чули од наших умјетника, култура која повезује народ у Србији и Српској довољно нам говори да смо један народ и управо у наредном периоду треба да и данашњој омладини приближимо како је то некада било, како то уклопити са данашњим временом, да не заборавимо ко смо, коме припадамо и, наравно, ко су нам били преци“.

Филм „Што се боре мисли моје“ редитеља Милорада Милинковића говори о убиству кнеза Михаила Обреновића, као и догађајима који су непосредно претходили самом трагичном чину. Осим те јасне основе у жанру трилера историјских оквира, гдје се кује завјера све вријеме, утиснута је и љубавна прича између кнеза Михаила и његове знатно млађе вјеренице Катарине Константиновић.

Након филма солисткиње РТС-а Весна Димић и Биљана Петковић, уз гитарску пратњу Зорана Вељковића, извеле су концерт староградске пјесме.

Весна Димић је навела су на вечерашњем репертоару биле пјесме у духу тог времена, углавном староградске, које су се слушале на двору:

„Тешко је дочарати ту епоху зато што морамо да дочарамо све што се дешавало у том времену – истински и онако како јесте. Данас је потпуно друго време, али ми се трудимо да дочарамо сцену онакву каква је била на двору“.

Дуже од двије деценије, истакла је Биљана Петковић, на њиховом репертоару су изворне, староградске пјесме и романсе. Она сматра да је данас необично спојити историју, српство и пјесме које су се у то вријеме пјевале, на начин како Весна и она то раде.

„Основали смо и бенд ‘Наше тетке’ који се бави традиционалном музиком у основи, али је мало аранжмански ‘умивају’ и приближавају младим генерацијама, а чули смо вечерас да се то допало и вама“, рекла је Биљана Петковић након концерта.

Културну манифестацију „Што се боре мисли моје“ организовали су Министарство културе Републике Србије и Град Требиње.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.