Сјећање на владику Атанасија: Представљено друго издање књиге Владике Атанасија „Аскетика“

02.03.2024 | 15:25

Галерија Културног центра Требиње

Другог дана манифестације „Сјећање на владику Атанасија“ у Културном центру Требиње епископ западноамерички Максим и отац Милорад Средојевић представили су књигу Владике Атанасија „Аскетика“.

Eпископ западноамерички Максим каже да је „Аскетика“ збирка предавања владике Атанасија из Париза, гдје је четири године боравио и предавао на Институту Светог Сергија као професор патрологије и аскетике.

„Ти париски дани су врло занимљиви. Ако се сетимо, 1968. године, када је он отишао у Француску, у Паризу је дошло до великих културних и друштвених промена и потреса. Атанасије је у Паризу био монах, литург и професор. Али, као професор своје студенте је водио у живот и тајне подвига и по јеванђељу и примером, а потом и дидактички. Атанасије је аскетику увек доживљавао као дeо антропологије, што се може видети у овој књизи, а антропологија је била само поглавље христологије“, истакао је владика Максим.

Отац Милорад Средојевић истиче да се ова књига појављује у право вријеме, у којем нам дође као лијек за душу. Овакве књиге, према његовим ријечима, усправљају нас и подижу, а монашка, молитвена књижевност враћа нас нама самима.

„У ових 130 страница сабрано је много тога што треба да знамо. Владика Атанасије је снажна и епохална личност огромног ауторитета која је успела на један исихастичко-светогорско-синајски опит да нас врати нама самима. Толико је стварао и радио да нема области у којој се није одредио. Његове мисли и стваралаштво се налазе у светским језицима: руском, енглеском, грчком, француском. Његове књиге су увек јако драгоцене“, рекао је отац Средојевић.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.