ПОЧЕО 65. „ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА“

20.07.2022 | 10:49

Позоришна сала Културног центра Требиње

Представом „Данило“ у извођењу Бјелопољског позоришта, у Културном центру Требиње вечерас је почео 65. „Фестивал фестивала“, смотра најбољих остварења аматерске позоришне сцене из Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Текст и режију позоришног комада „Данило“ потписује Драган Копривица, а на требињску сцену га је донио осмочлани искусни ансамбл глумаца аматера из Бијелог Поља.

За литерарни предложак Копривица је узео сегмент из биографије великог Данила Киша, стављајући акценат на судбину његове мајке, Црногорке Милице Драгићевић. На фактографске податке и стварне ликове Копривица је надоградио своју драмску причу о моралној снази патријархалне фамилије, о бескрајној, до једног трена непомућеној, породичној хармонији и љубави, након чега долази до изненадног процеса отуђења оца породице од својих најдражих.

Драган Копривица је на занимљив начин фокус пребацио на лик мајке.

„За мене је жена основ космоса и сваког правог социума, она је покретач свега доброг. Жена у Црној Гори нема право да погријеши, хтио сам да направим химну за црногорску мајку, хтио сам да покажем да без жене нема породице“, закључио је режисер Копривица.

За протагонисту прве вечери фестивала проглашен је Јусуф Бајрамспахић, за улогу оца Едуарда.

У оквиру пратећег програма, у галерији Културног центра Требиње отворена је изложба фотографија Народног позоришта у Београду „Борислав Григоровић, редитељ“ аутора Драгице Гаћеше.

Сутра вече, 21. јула, у 20 часова и 30 минута на програму је представа „Ожалошћена породица“, класик највећег српског комедиографа Бранислава Нушића, у режији Игора Павловића, а извешће је глумци позоришта „Стеван Сремац“ из Црвенке.

Добро дошли у позориште!

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.