Почело прво Међународно пијанистичко такмичење „Требиње класик“

07.05.2023 | 09:16

Позоришна сала Културног центра Требиње

Концертом клавирског дуа Соње Марковић и Драгана Братића и руске пијанистикиње Наталије Трул вечерас је у позоришној сали Културног центра почело прво Међународно пијанистичко такмичење „Требиње класик“ које је окупило младе пијанисте и њихове професоре из БиХ и земаља региона.

Свечано отвореним ово такмичење прогласио јеДражен Бошковић, замјеник градоначелника Требиња, који је нагласио да Град Требиње постаје центар културних дешавања региона, а најбоља потврда јесте респектабилан број и завидан квалитет културних догађаја у току године, као и континуирано обогаћивање културне сцене нашег града.

„Поред традиционалних манифестација, у претходном периоду добили смо и нове престижне догађаје – Music&More SummerFestи Требиње џез фестивал, који су завриједили пажњу цијелог региона и по којима је Требиње постало препознатљиво као епицентар културних догађаја. Сигурни смо да ће и ‘Требиње класик’ донијети додатну вриједност у области културе у нашем граду и да ће, трагом поменутих, прерасти у традиционалну манифестацију”, навео је Дражен Бошковић.

Он је истакао да Град Требиње, у сарадњи са партнерима са локалног, републичког, али и регионалног нивоа, из године у годину издваја све више средстава за културне манифестације као и за унапређење инфраструктуре у сврху побољшања квантитета и квалитета културних догађаја у нашем граду.

„Потребно је да истакнемо и похвалимо ангажман свих културних установа у нашем граду – Културни центар, Музеј Херцеговине, Музичка школа и Народна библиотека, који континуирано напредују у свом раду, доприносе побољшању постојећих културних садржаја, креирају и реализују нове идеје и самим тим доприносе да се што већи број младих људи укључује у културне токове, али и да се пробуди интересовање шире публике за културна дешавања у нашем граду”, додао је Бошковић.

Прво Међународно пијанистичко такмичење „Требиње класик“ организовало је Удружење грађана „Оргелпункт” у сарадњи са партнерима – требињска Музичка школа, Културни центар Требиње, Музеј Херцеговине те Град Требиње.

У име Удружења „Оргелпункт”, обратио се пијаниста Драгомир Братић који је рекао да се на ово такмичење, које траје до 9. маја, пријавило преко 170 ученика и студената музичких школа и академија. Поред ученика основних и средњих школа из БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске, такмичиће се и студенти академија из Београда, Новог Сада, Загреба, Сарајева и Источног Сарајева.

„Ово је прво такмичење, а надамо се да овај град то и заслужује. Ово је један заиста господски град и надам се да ће ово постати традиција, да ће се наставити и да ће још много година и деценија ово такмичење трајати. Велика је част што имамо такмичаре из много земаља који су се пријавили и одазвали на наш позив ове године. Велико је задовољство видети сва та лица која дођу овде да покажу своје умеће и која са задовољством наступају”, навео је Братић.

Такмичење је подијељено у три дисциплине, а пијанисте ће оцјенивати два жирија. Лауреати из свих категорија такмичиће се за награду „Златни Леотар”.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

 

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.