Отворена изложба ризографских радова “ALLSTARS & SUPERNOVAE”

06.07.2023 | 10:04

Галерија Културног центра Требиње

У галерији Културног центра Требиње вечерас је отворена колективна изложба графике штампане ризографском техником “ALLSTARS & SUPERNOVAE”.

Цјелина ALLSTARS дио је поставке посвећен умјетницима по позиву – великанима дизајна, док SUPERNOVAE представља радове нових имена и нада у области дизајна из Европе, изабраним путем конкурса који сваке године спроводи ПДП конференција креативних медија из Новог Сада.

Умјетници су током 2021. и 2022. године кроз теме Шифт и Eхо представили своја искуства стварања, учења и превазилажења препрека.

Уредник прогрма ПДП конференције креативних медија Дајана Вујаклија истакла је да је изложба специфична зато што се ради о посебној ризографској техници:

„У питању је дигитална штампа која заправо функционише као ситоштампа, па има мало и шмек аналогног отиска. Тема Шифт позива на освешћивање трансформација кроз које сви пролазимо и промена са нагласком на пут којим се пролази док стижемо до њих, а тема Ехо освешћује све утицаје које спољна околина и неки наши унутрашњи процеси имају на наш рад, као и оно шта ми друштву остављамо као појединци”.

Отварајући изложбу, Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, нагласила је да оно што одваја ову изложбу од других јесте то што су умјетници стварали свако за себе, а на задате теме.

„Драгоцјено је ако видимо да људи могу заједно да раде, на исту тему, а да задрже своју аутохтоност и да искажу своје мишљење. Оно што је, опет, један нови квалитет ове изложбе је то што свако од нас може да види оно што жели”, навела Слађана Скочајић.

Изложбу “ALLSTARS & SUPERNOVAE” организовао је Културни центар Требиње, а поставка се може погледати до 21. јула.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.