Отворена изложба мултимедијалне умјетнице Коштане Бановић

07.10.2023 | 11:27

Галерија Културног центра Требиње

Мултимедијална изложба „Међу кућама и космосом“ академске сликарке Коштане Бановић отворена је вечарас у галерији Културног центра Требиње.

Коштана Бановић је рођена у Сарајеву, а већ дуги низ година живи и ради у Холандији. Иако по вокацији сликарка, подједнако успјешно се бави и перформансом, видеом и филмом. Интересовали су је, како наводи, ритуали и обреди, тако да се приближила антропологији и етнологији. Из тог разлога кренула је у потрагу за земљама у којима ритуали још увијек живе. Ово је њена прва самостална изложба у Босни и Херцеговини.

„Западна Европа је јако сиромашна ритуалима и било каквим обредима. Дошла сам до Африке, одатле сам почела да пратим културе и религије одређених група које су за вријеме колонијализма као робови одведени у нови свијет, у Америку. После тога сам отишла у Бразил, па на Карибе и доста времена је прошло да сам била далеко од своје земље. Након свега, дошло је до тога да треба некако да затворим круг и опет се вратим у своју земљу. Кад сам видјела конкурс за излагање у Културном центру Требиње, родила се жеља да излажем у БиХ“, навела је Коштана Бановић.

Требињској публици представља се цртежима из разних периода свог стварања, који су рађени оловком и перфорацијом иглом и воском. Поред цртежа, публика је у прилици и да погледа њену двоканалну инсталацију „Садржавање Светог“, дугометражни сензорни етнографско-есејски филм „Међу кућама и космосом“ те објекте којима прави тродимензионалне цртеже.

„Двоканална инсталација настала је у Бразилу, а филм сам направила 2017. од колекције видео-материјала који сам скупљала у седам различитих земаља, на разним континентима. Он живи и мијења се јер увијек нешто додајем или одузимам. Неке од ових објеката сам направила, неке нашла, неке сам добила, а неки су остаци обреда из разних мјеста у којима сам била. Сви они нешто значе и сваки има неку своју причу. Са тим објектима правим велики цртеж“, додала је Бановић.

Мултимедијалну изложбу „Међу кућама и космосом“ посјетиоци Културног центра Требиње могу погледати наредних петнаест дана.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.