Отворена изложба легата Здравка Вајагића

13.05.2023 | 10:21

Галерија Културног центра Требиње

У галерији Културног центра Требиње вечерас је отворена изложба легата Здравка Вајагића, академског сликара из Београда, коју чини 19 уља на платну.

Ријеч је о ликовним дјелима која су настала у различитим периодима, по чему чине својеврсне ретроспективе, а од којих је аутор 11 поклонио Културно-образовном центру у Новом Граду, а осам Музеју Козаре у Приједору.

Здравко Вајагић је навео да је уз његову жељу да испуни обавезу према свом крају, с друге стране владало интересовање културних институција из Новог Града и Приједора.

„Одлучио сам се за легат у Новом Граду зато што је тамо село мога оца, а Приједор – јер је то град у који су моји бјежали током ратних дешавања. Када се бира шта ћемо даровати легату, онда се узимају дјела из цијелог опуса. Ово би био неки средњи период мога стваралаштва”, навео је професор Вајагић.

Изложба Здравка Вајагића је плод сарадње Културног центра Требиње са Музејом Козаре из Приједора и Културно-образовног центра из Новог Града, а сама изложба је настала на основу селектовања које је Културни центар прошле године радио по конкурсу за излагачку 2023. годину.

Према ријечима Миљана Вуковића, директора Културног центра Требиње, Вајагићева изложба је без двојбе селектована за излагање.

„Ради се о човјеку који је и умјетничким радом и животом, а и радом у просвети, оставио неизбрисив траг у Србији и у БиХ. С друге стране, то је ученик славног Гвозденовића, који је развио једну врсту поетике коју је наслиједио од њега, али, опет, има једну врсту специфичне препознатљивости која нам говори да се ипак ради о јединственом и непоновљивом Здравку Вајагићу”, казао је Вуковић.

Драгана Мамић, директор Музеја Козаре у Приједору, нагласила је да су поносни на легат Здравка Вајагића и да је то готово најврједније што овај музеј посједује.

Декан Академије ликовних умјетности у Требињу Веселин Брковић истакао је да је Вајагић међу оним ствараоцима који су већ својим првим излагањима привукли пажњу озбиљне стручне јавности.

„Опредјељујући се за ову изложбу и њено уврштавање у Требињско културно љето, имали смо у виду и њен педагошки значај. Увјерени смо да ће бити нарочито важна и за студенте и за професоре ликовне академије јер пружа могућност не само упознавања са значајним сликарским опусом професора Здравка Вајагића, већ подстиче и на истраживање појединачне слике, односно, откривање и разумијевање примјене универзалних ликовних вриједности које омогућују трајање у времену”, навео је декан Брковић.

Изложбу је свечано отворила Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу Града Требиња.

По отварању изложбе наступио је хор „Свети Василије Острошки и Тврдошки”, који дјелује при Епархији Захумско-херцеговачкој и приморској, као и хор Музичке школе Требиње.

Изложба легата Здравка Вајагића организована је у оквиру Дана Светог Василија Тврдошког и Острошког, а љубитељи умјетности имају прилику да је погледају до 26. маја у галерији Културног центра Требиње.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.