Отворена изложба „Град без квалитета“ аустријског умјетника Волфганга Лернера

16.09.2023 | 11:42

Галерија Културног центра Требиње

Вечерас је у галерији Културног центра Требиње отворена изложба радова аустријског умјетника Волфганга Лернера, под називом „Град без квалитета“.

Назив изложбе односи се на чувену књигу „Човјек без особина“ Роберта Мусила, а Лернер каже да му је тај назив увијек био на уму јер се сјећао неких дијелова књиге док је обилазио и истраживао различите градове.

„Ово сам радио у Трсту. Увијек ме занимају овакве неодређене слике, које могу да буду било гдје у свијету, на примјер, ова нова бетонска конструкција. На овој великој слици можете видјети једну од бруталистичких зграда која је изграђена после Другог свјетског рата, јер им је требало више простора за живот. А она може бити и у Лондону, на примјер. Има исту структуру, наравно није исти архитекта, али то је била ова визија или чак нада да се створи нова архитектура за бољи живот. Заправо, сви имају савршен поглед на море и за мене је то савршен савремени, модерни дворац за просјечне људе. Можете рећи да није добро испало, али сви станови су пуни људи који ту живе, тако да је на наки начин постигнут циљ.“, навео је Лернер.

Он додаје да је много истраживао нове метрополе уз море. Више пута се враћао у Перу, Тел Авив, Атину… и налазио сличности са италијанским градовима. Према његовим ријечима, изложба показује слике које би могле да се односе на било који град:

„Ако мало боље погледате, можете наћи и неку врсту локалних референци. Можда пронађете и неке детаље који вас подсјећају на ваш град, али није нужно. Сам назив ‘Град без квалитета’ даје идеју о граду могућности, ништа није одређено. Није као Париз, Лондон, Рим, гдје имате јасну представу о ком граду је ријеч. Више је као нека лабораторија и можете наћи, као дјелић слагалице, своју сопствену идеју о граду“.

Изложба Волфганга Лернера отворена је у оквиру трећег Кампуса за фотографију и савремену умјетност “Superexposure 03” који организује Културни центар Требиње уз подршку Министарства за просвјету и културу Републике Српске, Града Требиња, Електропривреде Републике Српске и Аустријског културног форума.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.