Отворена изложба „Флешбекови“

18.09.2023 | 11:38

Галерија Културног центра Требиње

У оквиру “Superexposure 03”, вечерас је у галерији Културног центра Требиње отворена изложба фотографија„Флешбекови“ Belgrade Raw колектива.

Фото-колектив „Belgrade Raw“ од 2009. године неуморно биљежи небрушену стварност Београда, стварајући драгоцјену архиву. Њихови објективи су свједоци свакодневице живота у српској престоници.

Графички дизанјер Мане Радмановић каже да фотографски колектив Belgrade Raw (Сирови Београд) чини 11 фотографа који кроз уличну фотографију представљају Београд онакав какав јесте. Изложба “Флешбекови”, којом се представљају требињској публици, представља компилацију дијелова ранијих изложби.

’Флешбекови’ су микс две изложбе које смо већ радили – једну у Бечу прошле године, другу у Културном центру Пожега пре четири-пет година, а додали смо и неке нове радове. На нашим фотографијама може да се види да су то пукотине у Београду, односно нефункционалности једне метрополе. Ми само показујемо Београд онакав какав јесте, нити га улепшавамо, нити поружњујемо, и волимо га баш таквог какав јесте”, навео је Радмановић.

Немања Кнежевић, члан Belgrade Raw колектива и један од његових оснивача, додаје да је је овај колектив настао, прије свега, из потребе да попуне један визуелни простор који није постојао:

„С обзиром на то да се сви наши градови у Србији представљају у најлепшем светлу, као нешто што је романтизована верзија једног града, ми смо хтели да покажемо нешто што је свакодневно. У ових 14 година, колико постојимо, доста се променило наше деловање. Од једног, пре свега излагачког, прешли смо више на рад кроз радионице, едукацију и проширили смо своје бављење сликом даље од фотографије”.

Директор Културног центра Требиње Миљан Вуковић истакао је да је ове године уведена једна новина, да предавачи кроз изложбу презентују полазницима кампуса све оно што су они радили, као и начин на који они виде употребу фотографије у сопственом раду:

„Мислим да је то једна врста надоградње у односу на теоретска предавања или на праксу коју смо имали претходних година на кампусу. Путем ових изложби отвара се нова перспектива и за полазнике, али и за предаваче који могу да интерактивно поставе изложбу и тако отворе једну врсту новог дијалога са полазницима”, рекао је Вуковић.

Трећи Кампус за фотографију и савремену умјетност “Superexposure 03” организовао је Културни центар Требиње уз подршку Министарства за просвјету и културу Републике Српске, Града Требиња, Електропривреде Републике Српске и Аустријског културног форума.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.