Отворена изложба „Дизајн за културу”

09.12.2022 | 10:47

Галерија Културног центра Требиње

Након прве и успјешне презентације у оквиру Павиљона дизајна прије годину дана у Новом Саду, Културни центар Требиње угостио је изложбу „Дизајн за културу”, која приказује најбоље европске и регионалне дизајн праксе у области културе.

Изложба представља најуспјешније пројекте у области дизајна који су реализовани у оквиру културног сектора за различите европске и регионалне институције, пројекте и организације у култури, а настала је у оквиру пројекта „ReCulture: Ребрендирање установа културе на Западном Балкану”.

Миљан Вуковић, директор Културног центра Требиње, навео је да ће Музеј савремене умјетности Републике Српске, Умјетничка колонија из Даниловграда, „Меморијал Павла Бељанског“ из Новог Сада Културни центар Требиње, захваљујући овом пројекту добити потпуно нов изглед, нове алате комуникације и нову врсту појављивања, што ће им омогућити да се као озбиљне установе појаве у токовима европских културних догађаја:

„Ове четири институције имају јако добар умјетнички или културни производ који завређује пажњу и који може да буде конкурентан на тржишту културе читаве Европе. Оно што је недостајало и Културном центру и манифестацијама које продукујемо јесте једна врста савременог дизајна који ће на најбољи начин заокружити све оно што радимо и као такво изаћи на тржиште и бити конкурентно свим оним манифестацијама на европској сцени културе које се продукују у великим срединама”.

Вуковић с поносом истиче да је Културни центар Требиње једина установа из Републике Српске која је носилац пројекта „Креативне Европе“.

„Ми смо тада били једна од 315 организација које су конкурисале за средства фонда који је отворен за Западни Балкан, наш пројекат је био један од тринаест који су одабрани за подршку и финансирање, а били смо први по освојеним бодовима у Европској комисији у Бриселу”, подсјетио је Вуковић.

Дајана Вујаклија, представник организације „Инк” из Новог Сада, једног од партнера у пројекту „ReCulture”, истакла је да циљ пројекта био да се институције културе нашег региона кроз дизајн модернизују и на тај начин приближе публици:

„Окупили смо тим младих дизајнера из региона који раде на новим визуелним идентитетима ове четири институције. Након четрдесет месеци, колико траје пројекат, оне ће добити нову примену визуелног идентитета у дизајну у свим комуникационим материјалима и, наравно, простору. Изложба је била један од начина на који смо желели да едукујемо наше домаће дизајнере, а поред тога, ту су биле и бројне конференције и радионице, и биће их и наредних годину и по дана”.

Изложба „Дизајн за културу” биће отворена до 23. децембра у галерији Културног центра Требиње.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.