Отворена изложба „Димензија вајара“

20.10.2023 | 11:23

Галерија Културног центра Требиње

Вечерас је у галерији Културног центра Требиње отворена изложба Уметничке групе „Димензија“ из Београда, под називом „Димензија вајара“.

Поставку чини 47 скулптура, којим се требињској публици представља око четрдесет, углавном младих, српских вајара. Изложба представља различите умјетничке приступе, различите ауторске концепте, различите обраде, одабир и начин рада са материјалом. Аутори изложбене поставке су Јелена Балевић, историчар умјетности и Миодраг Роган, академски вајар.

Јелена Балевић каже да се Уметничка група „Димензија“ труди да окупи што већи број умјетника, с намјером да вајарство поново оживи и да га приближе широј јавности.

„Циљ нам је да на изложбе привучемо велике народне масе, чак и да изађемо из галеријског простора, али за почетак, да обиђемо све просторе до којих можемо да дођемо, не само на простору Србије, већ и региона, па и иностранства“, навела је Балевић.

Она додаје поставку изложбе чине дјела младих вајара, који су тек изашли са ликовних академија, али и дјела већ етаблираних умјетника. Ово је њихова пета изложба, а први пут као удружење излазе из Србије.

„Надамо се да ће публика у Требињу бити задовољна и да ће запамтити имена ових уметника, који представљају будућност вајарства на овим просторима“, додала је Јелена Балевић.

Изложба Умјетничке групе “Димензија”, одржава се у оквиру манифестације “Дани Србије у Републици Српској”, која је под покровитељством Министарства културе Републике Србије, а поставка ће се моћи погледати до 27. октобра.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.