Отварањем изложбе „Дете – парче неба на земљи“ почео годишњи помен и сјећање на владику Атанасија

01.03.2024 | 15:25

Галерија Културног центра Требиње

Поводом три године од упокојења блаженопочившег епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, Епархија захумско-херецговачка и приморска организовала је тродневне сусрете поштовалаца његовог лика и дјела.

Сјећање на блаженопочившег епископа почело је вечерас отварањем изложбе фотографија под називом „Дете – парче неба на земљи“ аутора настојатеља манастира Дужи јеромонаха Теофила.

Јеромонах Теофил је навео да је владика Атанасије говорио да је вршњак дjеце, тако да су дошли на идеју да на трогодишњицу од његовог упокојења направе дирљиву и иконичну изложбу, са пуно дјечје радости, са пуно живота – онакву какав је и он био.

„Оно што сам успео да видим за оно мало времена које сам провео с њим је то да је он био заиста један божји човек и да је био једно велико дете. Он је кроз игру са децом и својим специјалним начином, како је он то знао и умео, уносио једну необичност, радост и раздраганост. Није било лако припремити изложбу јер је требало наћи начин и изразити то, да то не буде банално, да не буду само фотографије, а да опет постоји нека иконичност и нешто по дубини што би њега издвојило. Није лако направити колаж са сликама кад су у питању деца, а још је теже бавити се децом – а он је говорио да се децом треба бавити“, истакао је јеромонах Теофил.

Присутнима су се обратили и владика Димитрије и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, а након изложбе одржана је прва сесија „Светосавска и Световасилијевска Херцеговина“, на којој су учествовали професори Момчило Голијанин и Љерка Јефтић те Јово Марић и Сенка Дурутовић.

Изложба фотографија из живота владике Атанасија „Дете – парче неба на земљи“ биће доступна требињској публици до 14. марта у галерији Културног центра.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.