Пјесмом за дјечји камп на Крфу: Одржан хуманитарни концерт „У част предака, за будућност потомака“

23.02.2024 | 09:47

Позоришна сала Културног центра Требиње

Задужбинарски концерт под називом „У част предака, за будућност потомака“ одржан је вечерас у позоришној сали Културног центра Требиње.

Публика је уживала у најљепшим грчким и српским патриотским пјесмама и мелодијама, које је извело осамдесет чланова оркестра и хора Крфског конзерваторијума „Одион“  и Музичке школе Крфа са солистом Стаматином Кориди, мецосопраном, под диригентским вођством маестра Кимонаса Читириса.

Еванглеос Зикос, генарални секретар конзерваторијума „Одион“, истакао је да је ова школа музичких талената основана 1864. године и други је најстарији активни грчки конзерваторијум, после Атинске школе талената.

„Школа ‘Одион’ награђивана је више пута, побрала је највећа признања Атине и иностранства. Вечерас су на програму пјесме Теодоракиса и Хацитакиса, два највећа умјетника Грчке. Музика и умјетност немају границе, осјећамо се прелијепо. Имате прелијепу земљу и културу, са прелијепим предјелима у Требињу”, навео је Зикос.

Предсједник Удружења „Свети Срб и ја“ Димитрије Стикић рекао је да је највећи број дјеце из Републике Српске која су са њима ишла стопама наших предака – управо из Требиња:

„Многи од кандидата су се показали као добри и сада су нам помоћници и васпитачи у кампу. Из тог разлога смо желели да дамо прилику да шира популација града Требиња и Херцеговине још детаљније упозна оно чиме се ми бавимо на Крфу“.

Овај хуманитарни музички догађај организовали су Православно спортско удружење „Свети Срб и ја“ и Крфско друштво грчко-српског пријатељства под покровитељством Града Требиња.

Приход од куповине улазница намијењен је за изградњу дјечијег и омладинског образовног кампа на Kрфу.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.