Свечани концерт Музичке школе „Требиње“ – круна обиљежавања великог јубилеја

15.05.2024 | 17:52

Позоришна сала Културног центра Требиње

У оквиру „Међународног фестивала музике 2024“, а поводом великог јубилеја – 70 година постојања и рада Музичке школе „Требиње“, вечерас је у позоришту Културног центра одржан Свечани концерт.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић истакао је да овај јубилеј представља важан тренутак у животу нашег града, изузетно достигнуће у области образовања и културе, али и темељ богате културне баштине коју Требиње са поносом његује.

Душанка Бабић, директорка Музичке школе „Требиње“, подсјетила је да је дуги низ година преданог рада, ентузијазма, визионарства, истрајности и успјеха протекао је од 1954, када је школа формирана, до данас – када слави 70. рођендан.

„Вечерашњи концерт припремљен је са некадашњим ученицима, који су сада на разним странама свијета и дошли су вечерас да свирају и пруже подршку. Програм је разноврстан, имамо дјела модерних композитора, класике, романтичара, а на крају је наступио наш средњошколски хор уз подршку некадашњих ученика и оркестар састављен од професора и ученика што раније нисмо имали прилику да чујемо. Вечерас су са нама наши пријатељи и колеге, са којима смо радили бројне пројекте који су се односили на рад са ученицима, на концертну дјелатност и размјену“, навела је директорка Бабић.

Додала је да су вечерас уручена признања и захвалнице свима који су помагали рад Музичке школе и стварали боље услове за ученике и професоре:

„Успјех школе и успјех ученика не би постојао без професора, а признања смо уручили најбољим међу најбољима, професорима: Виолети Попадић, Александри Рајковић, Милисаву Сукоњици и Сари Вујошевић Јовановић, продекану за међународну сарадњу факултета драмских умјетности Универзитета Црне Горе за изузетан умјетнички допринос Међународном фестивалу музике“.

Признање за најнаграђиванијег професора добила је Виолета Попадић, професор хармонике, која већ 15 година ради у требињској Музичкој школи.

„Велика ми је част што сам међу овако квалитетним кадром добила ово признање. Ово је предиван посао, могућност стварања музике са дјецом и те магије је нешто што је непроцјењиво и зато су и такви успјеси, јер радите оно што волите. Успјех и срећа дјеце је нешто што нас увијек мотивише да будемо још бољи“, рекла је Попадић.

Захваљујући донацијама Града Требиња и донацијама ЕРС и ХЕТ-а, Музичка школа „Требиње“ сврстава се у најуспјешније и најопремљеније музичке школе у земљи. Захвалнице су уручене Луки Петровићу, генералном директору ЕРС, Гордану Мишељићу, директору ХЕТ-а, Мирку Ћурићу, градоначелнику Требиња, Ивани Грујић, те директорки Музеја Херцеговине и Миљану Вуковићу, директору Културног центра.

За успјешну дугогодишњу сарадњу, захвалнице су уручене и Умјетничкој школи „Владо Милошевић“ из Бањалуке, Музичкој школи „Дара Чокорило“ из Никшића, Музичкој академији Универзитета у Сарајеву и Музичкој академији Универзитета Црне Горе.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.