У галерији Културног центра Требиње почела радионица мозаика

27.05.2024 | 17:17

Галерија Културног центра Требиње

У требињском Културном центру данас је почела шестодневна радионица мозаика коју води Љиљана Ривић, академска сликарка из Београда.

Радионица је окупила дјецу узраста од седам до четрнаест година, а требињски малишани упознаће се са материјалом – природним каменом и стакленом венецијанском пастом за мозаик, техником индиректног мозаика, обрадом камена, изливањем, окретањем и прањем мозаика.

Љиљана Ривић већ десет година води радионице мозаика у новосадском Културном центру, а сматра да је ово јединствена прилика да се дјеца у Требињу упознају са овом техником и ликовним вјештинама које нису заступљене у основним школама. Дјеца ће радити на заједничком мозаику Јелене Анжујске, а радионица ће испратити цијели процес настајања мозаика.

„Деца ће имати прилику да се упознају са материјалима са којима и ми иначе радимо, као и читаву технику индиректног мозаика. Проћи ће кроз читав процес стварања мозаика и на крају ће остати нешто иза те деце што ће бити поклон Културног центра Новог Сада граду Требињу и Културном центру Требиње“, истакла је Ривић.

Радионица мозаика је уједно и почетак сарадње између Културног центра Требиње и Културног центра Новог Сада.

Директор Културног центра Требиње каже да је требињска публика имала прилику да упозна мозаике Љиљане Ривић претходних година, а да је њена изложба иницирала сарадњу између културних центара из Требиња и Новог Сада:

„Одлучили смо да ту сарадњу започнемо управо преко мозаика за дјецу с обзиром на то да Љиља ове радионице ради и у Културном центру Новог Сада. Мислим да нисмо могли изабрати бољу активност и начин за почетак сарадње него да гледамо и учимо, и ми и дјеца, на који начин се прави мозаик. После изложбе у плану су и неке заједничке активности већ ове године“.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.