У оквиру „Дучићевог дана” представљена књига Слободана Владушића

03.04.2024 | 14:33

Галерија Културног центра Требиње

У оквиру традиционалне манифестације „Дучићев дан”, у галерији Културног центра приређена је промоција књиге „Завет и Мегалополис” професора Слободана Владушића.

„Завет и Мегалополис” је збирка есеја који се тичу друштвених питања у којима се оцртава дух времена у ком живимо. Сви ови текстови свједоче о једном истом феномену који се појављује у свим сферама нашег живота, а према ријечима аутора, име тог феномена је Мегалополис:

„У овој књизи сам се бавио питањима образовања, питањем траума, испитивао сам идеју српске кошарке, бавио сам се Новаком Ђоковићем и још неким темама које на први поглед изгледају свакодневно. Анализирајући те феномене, покушао сам да покажем да се иза њих налази један исти друштвени програм који сам назвао ‘Мегалополис’, а кога одликују изразити антихуманизам, антидемократска оријентација и нека врста крајње нехуманог друштва”.

О књизи је, поред аутора, говорио и проф. др Дарко Ђого који сматра да свако од нас има нека велика питања која се крију иза стварности, а иза тих наизглед свакидашњих и површних питања крију се дубљи процеси, стварност која нам измиче.

„Ово је књига која је написана тако да свако кога интересују стварност и разлучивање дубоких процеса испод те копрене ову књигу може, а по мени, и треба да прочита”, нагласио је Ђого.

Промоцију књиге Слободана Владушића организовало је Српско удружење „Ћирилица” из Требиња, под покровитељством Града Требиња.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.