Средњошколци из Инђије комад „Триптих“ одиграли у хуманитарне сврхе

01.06.2024 | 22:00

Позориште Културног центра Требиње

Ученици Техничке школе „Михајло Пупин“ из Инђије одиграли су вечерас представу „Триптих“ у позоришној сали Културног центра Требиње.

Комад „Триптих“, у режији, по сценарију и сценографији Елвире Павловић и Снежане Крстоношић извело је двадесет шест инђијских средњошколаца.

„Триптих“ није уобичајени драмски приказ из живота Светог Саве, већ је осмишљен као повезивање и спајање снажних симбола који показују суштину светосавља – пут којим је Свети Сава идући вијековима, од Исуса Христа до данас, градио наш идентитет.

Професор српског језика Елвира Павловић истакла је да је ова представа позив да станемо, да се замислимо, да погледамо у себе и размислимо о смислу свог постојања – јесмо ли ту да живимо јурећи за пролазним вриједностима, или да изградимо себе на најбољи могући начин.

„Пратимо траг Исуса Христа, кроз лик Светога Саве, до нас самих. Бели анђео је наше људско дело, анђео у смислу хуманости, љубави, доброте, племенитости, хришћанства, разума и разумевања – свега онога доброг што занемарујемо у последње време, што се губи и нестаје. Ово је прича која треба да се прича чешће, јер треба да славимо Светог Саву не само као школску славу, већ и као носиоца апостолске речи, онога што је божије у овом свету нечовечности, у свету губљења свих правих вредности“, истакла је проф. Павловић.

Представа „Триптих“  премијерно је одиграна 27. јануара ове године  у Културном центру у Инђији. Након тога инђијски средњошколци извели су је још неколико пута у свом граду, а посљедње играње било је хуманитарног карактера. И вечерас су показали своју хуманост, јер су приход од представе намијенили Фондацији „Свети Вукашин“ из Требиња.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.