„Дани Светог Василија Острошког“: У Културном центру изведена опера „Деспот Стефан“

10.05.2024 | 13:31

Позориште Културног центра Требиње

У оквиру манифестације „Дани Светог Василија Острошког“ вечерас је у позоришној сали Културног центра Требиње изведена опера „Деспот Стефан“.

Опера је први пут приказана прошле године у Београду и високо је оцијењена у стручној јавности и међу музичким критичарима.

Либрето за оперу написала је Зорица Кубуровић, са благословом владике Атанасија Јевтића, једног од најозбиљнијих познавалаца живота деспота Стефана. Она истиче да владика није волио оперу, али је овај либрето прегледао и избацио једину љубавну сцену, а умјесто ње додата је пјесма о слободи:

„Он никако није подносио оперу. Говорио је да опера пуна зевова, да то није српско певање и да ту треба да буду гусле и народна песма. И стварно, не можете да пишете историју, а да не поменете гусларски део који је описује најистинитије и да о страдању народа не кажете речима народне песме. И ја сам то користила у читавом либрету“.

Оперу је компоновао проф. Мирољуб Аранђеловић Расински, истакнути српски композитор, вишеструки добитник најцјењенијих признања у области културе код нас и у свијету, једини живи српски композитор опера. Расински каже да је кроз овај инспиративан либрето испричан животопис у пет слика једне изузетне духовне фигуре, изузетног Србина, који је толико учинио за наш народ, а да ми о њему много тога не знамо.

„Нажалост, до сада се нико није бавио деспотом Стефаном у музичком смислу. Мени се намећу потреба и тражење да радим епске теме које су доста необрађене у нашој историји. Велика ми је част што смо овде данас у оквиру ‘Дана Светог Василија’’’, нагласио је Расински.

Публика је вечерас имала прилику уживати у врхунској музичкој изведби, уз изузетне вокалне способности солиста који су пренијели емоције и снагу ликова које тумаче.

Сутра, 11. маја, од 20 часова у позоришној сали Културног центра биће одржан концерт црквеног хора „Свети Василије Тврдошки и Острошки’’, под диригентским вођством мр Јоване Марић, док ће као гости наступити хор „Свети апостол и јеванђелиста Марко’’ из Подгорице, под управом мр Људмиле Радовић и оркестар Музичке школе „Требиње’’.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.