Одржано књижевно вече никшићких пјесника

25.05.2024 | 14:40

Галерија Културног центра Требиње

Вечерас је у галерији Културног центра Требиње приређено литерарно вече чланова Књижевне заједнице „Владимир Мијушковић“ из Никшића.

Књижевник Спасоје Бајовић, предсједник Заједнице, навео је да је ово удружење 1968. године основала група младих никшићких пјесника, махом ученика средњих школа, у знак поштовања према угледном професору никшићке Гимназије и књижевнику Владимиру Мијушковићу.

„Већ наредне године објавили су заједничку књигу, алманах ‘Кактуси’ и заједно са општином Никшић покренули знамените ‘Никшићке књижевне сусрете’, који су сваке године окупљали најзначајније писце из ондашње Југославије. Врло брзо је ова Заједница постала препознатљива на југословенском културном простору, не само по угледним писцима које је окупљала, него и по активном учешћу у организовању културних манифестација, а нарочито по богатој издавачкој дјелатности и афирмацији младих стваралаца“, истакао је Бајовић.

Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ организовала је бројне манифестације, међу којима су „С пјесником у поноћ“, „Дани залоге“, „Ауто(р) на корзу“ и друге, а установила је књижевне награде „Вито Николић“, „Залога“, „Радуле Жељко Дамјановић“ и „Спасоје Пајо Благојевић“. До сада је објавила више од 600 наслова различитих књижевних жанрова. Помогла је оснивање Књижевног клуба „Свитање“ у Требињу, који је касније прерастао у Књижевну заједницу „Јован Дучић“.

Данас Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ окупља тридесетак чланова, а вечерас су се представили: Спасоје Бајовић, Софија Дамјановић Симовић, Душан Говедарица, Снежана Пејовић Ратковић, Милка Николић, Олга Богдановић Јововић, Милош Кецојевић, Славојка Војиновић, Мирко Лале Дамјановић и Миљан Мијушковић.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.