У Културном центру Требиње одржан први „Кантарион“

13.05.2024 | 14:18

Позоришна сала Културног центра Требиње

Вечерас је у позоришту Културног центра Требиње приређен Фестивал кантауторске музике „Кантарион“.

„Кантарион“ се по први пут приређује у нашем граду, уз подршку Одјељења за културу града Требиња и у сарадњи са Браном Ликићем, познатим кантаутором из Сарајева са адресама у Минхену и Лос Анђелесу.

Ликић истиче да данас нема много простора за умјетнике који нису дио естраде, него гаје посебан израз, и да је фестивал организован с намјером да се скрене пажња на њихово стваралаштво:

„Основни циљ фестивала је да се дружимо и да из овог проистеку неке нове сарадње. Вјерујем да је ово један добар почетак, мислим да ће се и публици свидјети, јер смо толико разноврсни, а толико исти, пошто нас спајају музика, емоција и ријеч“.

Требињској публици представило се шеснаест аутора који су дошли из девет земаља Европе.

Дубравко Дуцо Кнежевић стигао је на фестивал из Шведске. Музиком се професионални бави од 1984. и користи своју музику као мост између различитих култура, за шта је био и награђиван.

„Јако сам сретан што имам прилику да присуствујем једном историјском моменту за ове наше просторе, да коначно имамо један фестивал гдје можемо наступити ми који музику доживљавамо искрено, некомерцијално, са емоцијом. Надам се да ће ово бити почетак једне традиционалне манифестације“, навео је Кнежевић.

Давор Муцић стигао је из Данске, а вечерас се представио у пратњи пијанисте Ивана Алексијевића. Каже да његова умјетност никад не би постојала без његове професије – психијатрије.

„Моја професија ми даје свакодневну инспирацију за писање пјесама које су обојене животним причама мојих пацијената и као такве су нужно тужне и трагичне. Ја те приче претварам у пјесме које ће, можда, некоме помоћи да постане бољи човјек, јер је то смисао сваке умјетности“, истакао је Муцић.

„Кантарион“ је ове године био ревијалног карактера, а идуће године планиран је такмичарски фестивал како би се представили нови аутори и нове пјесме.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.