Концертом у Културном центру обиљежен велики јубилеј Црквеног хора Свети Василије Тврдошки и Острошки

23.01.2023 | 10:30

Позоришна сала Културног центра Требиње

У позоришној сали Културног центра вечерас је одржан цјеловечерњи концерт духовне и световне музике којим је Црквени хор Свети Василије Тврдошки и Острошки обиљежио 130 година од оснивања.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да је вечерашње окупљање захвалност људима који баштине једну од најстаријих организованих културних тековина, која осликава карактер овог поднебља.

„Наша је обавеза да изузетно богат културно-историјски капитал, кроз који смо обезбједили право на људско достојанство и право на идентитет, посматрамо као компаративну предност и замајац развоја наше заједнице. Својим именом, својом крсном славом, поштовањем заслужних чланова, хуманитарним радом Црквени хор Свети Василије Тврдошки и Острошки, насљедник Српског православног пјевачког друштва ‘Соко-Слобода’, на најбољи начин чува традицију и духовност“, рекао је, између осталог, градоначелник Ћурић.О историјату, значају и величини Црквеног хора Свети Василије Тврдошки и Острошки говорио је свештеник Дражен Тупањанин.

Диригент хора Јована Марић, магистар црквене хорске музике, нагласила је да је част, али и велика одговорност дириговати овим ансамблом са дугом историјом и традицијом, која траје од 1892. године до данас.

„Оно што је мени вечерас било јако битно јесте да су у овом концерту учествовали сви који су имали неку везу са хором. Водитељка нам је бивша чланица хора, били су нам ту предсједници и диригенти – њих 12 који су прошли кроз хор, сјетили смо се композитора који су писали за наш ансамбл. Посебно ми је драго што смо вечерас извели ‘Молитву’ професорке Споменке Ликић, ‘Екстазу’ нашег Боба Вучура и композицију ‘Достојно јест’ Владимира Бердовића, дубровачког композитора требињског поријекла, за коју мислим да је чак и премијерно изведена вечерас. То су композиције које су ми вечерас посебно значиле“, казала је диригент хора Јована Марић.

Уручене су споменице и захвалнице свим људима који су дали свој несебичан допринос за рад и опстанак овог ансамбла.

Црквени хор Свети Василије Тврдошки и Острошки дјелује при Саборном храму Светог Преображења Господњег, као једини мјешовити хор Епархије захумско-херцеговачке и приморске, а кроз своју богату историју дао је немјерљив значај очувању православне духовне музике и културе на нашим просторима.

Kонцерт Црквеног хора Свети Василије Тврдошки и Острошки организовали су Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Град Требиње , уз техничку подршку Kултурног центра Требиње.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.