Књига „Христос се роди” Перице Ђаковића представљена требињској публици

16.03.2023 | 15:35

Позоришна сала Културног центра Требиње

У позоришној сали Културног центра Требиње вечерас је одржана промоција књиге „Христос се роди” (Божићни интервјуи са блаженопочившим митрополитом Амфилохијем) аутора Перице Ђаковића, дугогодишњег новинара из Херцег Новог.

Ова збирка својеврсни је наставак књиге „Морачки јасновидац”, а ријеч је о серији интервјуа које је Ђаковић водио са митрополитом Амфилохијем у периоду од 2014. до 2020. године. Перица Ђаковић истиче да обје књиге, у којима је сабрано око 20 двочасовних интервјуа, доживљава као круну свог новинарског стваралаштва дугог четири деценије.

Ђаковић је изјавио да разговори са митрополитом нису били унапријед договарани, а самим тим ни одговори нису били припремани унапријед, па никад није знао куда ће га разговор са њим одвести.

„Митрополит Амфилохије је причао о свим темама – актуелним, политичким, друштвеним, и на све је имао одговор. Са њим је било лако разговарати, зато што је он био обичан, једноставан човјек. Био је громада од човјека, човјек који је плијенио, изузетног ума и интелекта, који је у тим интервјуима наговијестио оно што се сада дешава. Како вријеме протиче, све више спознајемо шта је и ко он био”, казао је Ђаковић.

Поред аутора, о књизи „Христос се роди” бесједили су протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, адвокат Зоран Лазаревић и др Саво Никовић.

Јовановић је рекао да је ова књига изузетно драгоцјена те да ће сви који је буду читали видјети да је у њој веома важно штиво, јер је ријеч о најтурбулентнијем времену у Црној Гори, српском народу и читавом хришћанству:

„Митрополит је био гласноговорник, он је те теме дивно обрађивао и видјеће читаоци да је био пророк свог времена и да је неке ствари унапријед сагледао и видио”.

У програму су учествовали и гуслар Небојша Милановић и рецитатор Лазар Амбулија.

Представљање књиге „Христос се роди”, по благослову епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, организовао је Културни центар Требиње.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.