Изложба мозаика Љиљане Ривић отворила осму Међународну умјетничку колонију „Коло”

27.05.2023 | 10:18

Галерија Културног центра Требиње

Отварањем изложбе мозаика „Између мора и неба” Љиљане Ривић вечерас је у галерији Културног центра Требиње почела осма Међународна умјетничка колонија „Коло”.

Љиљана Ривић каже да јој је велика част што њена изложба отвара овогодишњу колонију „Коло” те да је Требиње веома инспиративан град за умјетнике.

„‘Између мора и неба’ стоји Требиње. Ту су брда, близу је море и ово је амбијент који ја живим. Требиње је мир који је мени потребан. Ови мозаици су уоквирени у бродске прозоре јер је заправо то једна бродица која воли да путује, да се усидри с времена на време у разне градове и да донесе мало неког другог света да људи виде, осим оног који стварно живе”, навела је ауторка Ривић.

Дражен Милић, организатор и селектор колоније, очекује да ће умјетници, инспирисани старим градом, ријеком Требишњицом, плавим небом и каменом, дати свој максимум, како би на завршној изложби показали оно најбоље:

„Надам се да ће овогодишња изложба превазићи прошлогодишњу. То је циљ сваке колоније – да за једну степеницу будемо бољи него претходне године. Надам се да ће ова завршна изложба бити једна од најбољих за ових осам година”.

Драгослав Бањак, предсједник Скупштине Града Требиња, истакао је да овакав концепт, који Дражен Милић са својим колегама успјешно реализује већ осам година, у складу са идејом Града културе, коју је својим дјелима, књижевном, дипломатском и археолошком заоставштином, утемељио Јован Дучић.

„Идеја Града културе данас живи у јединственом и препознатљивом идентитету Требиња, као што је и предвиђено најважнијим стратешким документима нашег града. Ова колонија је важан дио тог мозаика кроз који ова идеја живи, заједно са музичким и филмским фестивалима, књижевним промоцијама и сусретима, материјалном баштином и свим другим манифестацијама које нашу средину чине посебном”, казао је Бањак.

Изложбу је отворио Војислав Јовановић, директор Модерне галерије Ваљево, а свечано отварање је увеличао Мјешовити хор „Трибунија”.

Мозаици Љиљане Ривић биће пред требињском публиком до 7. јуна у галерији Културног центра.

Међународна умјетничка колонија „Коло“ одвија се у оквиру манифестације Требињско културно љето, под покровитељством Града Требиња. Осму колонију затвара изложба заједничких радова насталих на овогодишњем окупљању, која ће се одржати у Културном центру у сриједу, 31. маја, у 20 часова.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.