Друге вечери 66. „Фестивала фестивала” наступили глумци из Хрватске

23.07.2023 | 10:59

Позоришна сала Културног центра Требиње

Друге вечери 66. „Фестивала фестивала“ на позоришној сцени Културног центра Требиње одиграна је комедија „Пљусак” у копродукцији Градског аматерског казалишта Жупања и Казалишта „Мика Живковић“ из Ретковаца.

Њихово остварење на регионалну смотру у Требиње стигло је као побједничка представа 63. Фестивала хрватских казалишних аматера.

Комад „Пљусак”, комедију из давне 1918. године, адаптирао је и режирао Марко Сабљаковић, према тексту хрватског књижевника Петра Петровића Пеције.

Наоко уобичајену сеоску свакодневицу промијениће у неочекивана збивања – пљусак! Скромна кућа Стојана Марића постаје својеврсна судница, у којој прште оптужбе, износи се одбрана, сваљује кривица, у којој родбина и село упиру прстом. Стојан жели да оде, а сви други уточиште траже у његовој кући и нико не мисли отићи.

Како је брачно невјерство увијек актуелна тема, неодољиво је пратити како су преваре, лажи и нагони за забрањеним били некада исто што и данас, вјешто прикривани и узбудљиви у којем год их временском раздобљу затекли.

По избору жирија требињске публике, протагониста друге фестивалске вечери је глумац хрватског ансамбла Здравко Шињори, који је глумачко признање за главну мушку улогу добио и на овогодишњем Фестивалу хрватских казалишних аматера у Културном центру Водице.

У оквиру пратећег програма фестивала, у биоскопу Културног центра представљена је књига „Позоришни живот Земуна – утицај на позоришни живот Срба” аутора Милована Здравковића.

Трећег дана Фестивала, 23. јула, у 20.30 часова Бјелопољско позориште (Црна Гора) извешће комад „Кокошка”,  по тексту руског писца Николаја Владимировича Кољаде.

Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.