Etnografsko blago Kosova i Metohije predstavljeno Trebinjcima

kosovo3

TREBINJE │ U Muzeju Hercegovine večeras je otvorena izložba „Etnografsko blago Kosova i Metohije“, iz zbirke Muzeja Kosova i Metohije – Priština, sa izmještenim sjedištem u Beogradu.

Izložba je predstavila originalne etnografske predmete – različite vrste nakita i dijelova nošnji, rad kosovskih terzija i kujundžija od kraja 18. do sredine 20. vijeka, te fotografije kompleta seoskih i gradskih nošnji, haljetaka i nakita, čiji se originali čuvaju u fundusu prištinskog muzeja, danas na adresi Etnografskog muzeja u Beogradu.

kosovo6

Autor izložbe, etnolog Mina Darmanović, istakla je da izložba sačuvanog etnografskog blaga ne pokazuje samo bogatu tradiciju domaće radinosti našeg naroda na prostoru Kosova i Metohije – već je i svojevrsna etnografska riznica našeg Srednjeg vijeka.

Nadaleko čuvene kosovske terzije i kujundžije, pojašnjava ona, za uzor svojim kreacijama uzimali su odore i nakit srednjevjekovne srpske vlastele, kako su oni predstavljani na freskama manastira i crkava Kosova i Metohije.

„Ornamentiku njihovih odora naša žene su primenjivale u izradi svojih odevnih haljetaka, u vezu i tkanju svaka je dodavala nešto svoje originalno, ali je u osnovi to ostao srpski srednjevekovni kostim – aktuelan na Kosovu sve do polovine prošlog veka. Izvrsni majstori kujundžije izrađujući razne vrste nakita – od prstenja, grivnih narukica, pojaseva do ukrasa za grudi i glavu – za uzore su opet uzimali forme na nakitu srpske vlastele“, pojašnjava Darmanovićeva.

kosovo4

Izložbu je otvorio predsjednik Skupštine grada Trebinja Slobodan Prtiloističući da je njena važnost – da Trebinjcima pokaže kreativnu snagu i kulturu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, a njihovim gostima i onima koji nisu Srbi i pravoslavci – koliko smo mi veliki i stari narod, ali i narod koji svima želi dobrodošlicu.

Posjetioce izložbe pozdravili su i direktori – prištinskog muzeja Branimir Jokić, Etnografskog muzeja Srbije Mirjana Benković i domaćina Muzeja Hercegovine Veseljka Salatić.

Etnografsku izložbu stvaralaštva srpskog naroda Kosova i Metohije posjetioci Muzeja Hercegovine biće u prilici da pogledaju i narednih mjesec dana.

Hor iz Zrenjanina i glumac Slobodan Marunović nastupili u bašti muzeja

Nakon otvaranja izložbe, na platou Muzeja Hercegovine održan je koncert Muškog hora „Sveti arhangel Mihailo“ iz Zrenjanina.

hor

Osnovan prije tri godine pri hramu Svetog arhangela Mihaila u ovom gradu, hor je za prvi nastup pred trebinjskom publikom, prema riječima dirigenta Davora Doskovića – odabrao repertoar od narodnih i duhovnih kompozicija ruske i srpske muzičke tradicije.

hor2

Večerašnji program u Muzeju Hercegovine, priređen povodom krsne slave grada i sabornog hrama, završen je monodramskim kolažom „Tri monaha“, u izvođenju glumcaSlobodana Marunovića iz Podgorice.

marunovic

Glumac Crnogorskog narodnog pozorišta ističe da je za slavsku priliku odabrao da se Trebicima predstavi kroz tri različite uloge monaha sa svog pozorišnog repertoara – štampara Makarije iz monodrame „Az Makarije“, vladike Danila iz Njegoševog „Gorskog vijenca“, te vladike Rada iz monodrame „Potonja ura Njegoševa“, čija je ovo već 29 sezona, sa više od 1.500 izvođenja na scenama širom svijeta.