Episkop Atanasije o ćirilici: Mi nismo narod dva pisma, niti su dva pisma bogatstvo

TREBINJE l Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije (Jeftić) održao je večeras predavanje na temu „Slovo o Ćirilovom pismu“, koje je u okviru programa „Čuvajmo ćirilicu“, organizovalo Srpsko udruženje „Ћирилица“ Trebinje u saradnji sa Kulturnim centrom.

Podsjetivši na istorijske početke pismenosti među Slovenima, kada je „granica između latinice i ćirilice ustvari postajala granica između zapadne rimske crkve i pravoslavnih grčke i slovenskih crkava“, episkop Atanasije je istakao da je „ćirilica svojstvena našem identitetu i našem jeziku“, zbog čega se ne smijemo stidjeti našeg pisma, tim prije što je „ćirilica superiornija od latinice“, te što postoje pojmovi koji se „ne mogu misliti, ni pisati latinicom“.
Nije dobro ono što neki naši književnici zastupaju – da smo mi narod dva pisma. To je isto kao što su zastupali bratstvo i jedinstvo – pa smo oboje izgubili. Nema dva pisma ni u jednom narodu, niti su dva pisma – bogatstvo“, rekao je umirovljeni vladika.

Vladika Atanasije je pojasnio da jezik nije proizvod društvene konvencije, već tajna „što je čovjeku data sa samom suštinom ljudskog bića i njegove ličnosti i čime progovoramo iz dubine naše slovesnosti“, zbog čega je očuvanje jezika i pisma ocijenio veoma važanom zadaćom i odgovornošću svakog pojedinca.

On je rekao da borba za ćirilicu mora da bude i „borba za čistotu srpskog jezika i za smisao riječi, a zbog najezde tuđica“, koje kod nas, iz sklonosti ka snobizmu, lako postaju dio jezičke prakse.

„Nismo protiv novih riječi, neka ulaze u jezik, ali samo onda kad našu riječ za neki pojam ne možemo da nađemo. S druge strane, ima potpuno nepotrebnih tuđica. Treba samo da slušamo naš narod kako govori“, istakao je umirovljeni vladika, dodajući da je naša obaveza da se borimo, brinemo o jeziku „i ne pristajemo tako lako na otuđenje od svoga“.

Episkop Atanasije posebno se osvrnuo na događanja na polju politike i jezika u Crnoj Gori, ocijenivši „strašnom i neviđenom izdajom“ pokušaje stvaranja takozvanog crnogorskog jezika, kojim i Njegoša danas „prevode na nepostojeći jezik“.

Manifestacija „Čuvajmo ćirilicu“ dio je ovogodišnjih Trebinjskih ljetnih svečanosti, čiji je pokrovitelj Grad Trebinje.
R.S.
preuzeto:radiotrebinje.comIMG_8319