” DVIJE DECENIJE RADA UDRUŽENJA “SUNCE NAM JE ZAJEDNIČKO”

 

Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама “Сунце нам је заједничко” из Требиња свечаном академијом у Културном центру Требиње данас је обиљежило двадесет година постојања.

Oд првог јула 1998. године, када је формирано Удружење до данас има јасну мисију а то је да кроз партнерски однос родитеља и стучњака помаже дјеци и омладини са посебним потребама да развију своје потенцијале с циљем лакшег и бржег укључивања у живот заједнице.

Весна Миљановић, извршни директор удружења подсјетила је почетке рада, све проблеме, борбе и стрепње али и успјехе које је Удружење имало до сада. Она је истакла да подршка не изостаје али да она увијек може бити веће, да сви заједно можемо и више и боље.

“Они који су имали прилику да се друже са нашом дјецом знају да они могу да пруже несебичну, искрену и чисту љубав. Они су велики људи са још већим срцем”, рекла је Миљановић.

Један од оснивача Удружења дјеце и омладине са посебним потребама “Сунце нам је заједничко”, Мијат Шаровић као највећи резултат рада протеклих двадесет година издвојио што су дјеца и омладина Удружења у потпуности интегрисана у друштво, што су укључена у све активности у граду. што су прихваћени у друштву, што живе живот као и друга дјеца само што су њихове потребе другачије.”Осјећамо се пријатније под овим нашим сунцем које нам је свима заједничко”, истакао је Шаровић.

Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња одао је признање оснивачима и члановима Удружења на свему што су до сада постигли. Честитајући им овај важан и значајан јубилеј Ћурић је њихов рад назвао “примјером жеље, ентузијазма, упорности и воље да се начини искорак у побољшању квалитета живота дјеце и омладине са посебним потребама”

“Градска управа цијени вашу улогу у подизању свијести о значају ових проблема. У том циљу и убудуће ћете имати сву помоћ коју Град Требиње може да пружи”, нагласио је Ђурић.

Удружење је до сада успјешно провело преко 150 пројеката а у наредних пет година планирана је изградња новог, модерног центра за дјецу са посебним потребама.

На академији је приказан документарни филм о протекле двије деценије рада удружења а додијељене су захвалнице и признања најзаслужнијим имнституцијама и појединцима без којих удружење тешко да би функционисало.

У умјетничком дјелу програма учествовала је плесна група Марис, пријатељ удружења, а публика је громогласним аплаузом поздравила Срђана Чучковића, члана Удружења који је отпјевао и на хармоници одсвирао двије нумере на маесталан начин.