Dvije decenije ALU Trebinje – kroz radove bivših studenata

 

ТРЕБИЊЕ │ У Галерији Културног центра вечерас је отворена изложба студентских радова умјетника школованих на Академији ликовних умјетности у Требињу.

Према ријечима декана ове установе Марка Мусовића, изложба је представила „један од могућих избора“ из фундуса академије, а чини је 69 радова 65 студената који су своје школовање успјешно свршили на требињској Академији ликовних умјетности.

Изложбом су представљени студентски домети из различитих медија током њиховог живота и школовања у Требињу, као јединствена животна и културолошка цјелина“, рекао је Мусовић додајући да су заступљени медији – слике, цртежи, више графичких техника, објеката, видео умјетности, мозаичке структуре, рељефи, као и колекција плаката из подручја графичког дизајна.

Професор на АЛУ Требиње Драган Чихорић казао је да се презентовани избор радова, који су настајали у 20 година академије и из креативности њених 20 одшколованих генерација – може доживјети и као својеврсни колективни унутрашњи аутопортрет академије.

Изложбу је отворила помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић подсјетивши да овај догађај озваничава поновно стављање у функцију галеријских простора Културног центра, након реконструктивних радова на згради установе.

Она је рекла да су нове галерије важне за културни живот Требиња, једнако и за све студенте требињске академије – који ће овдје моћи да излажу, али и за укупни развој културе у Републици Српској.

„Отварање и реконструисање нових простора мотивише – како саме умјетнике који носе културни живот једне заједнице, тако и све нас који смо дужни да им обезбиједимо простор и услове за стварање“, рекла је Ђаковићева.

Она је додала да ресорно министарство има намјеру да успоставља још чвршће везе са локалним заједницама, а с циљем подизања културног живота у Републици Српској на виши ниво.

Р.С.