Dvije decenije ALU Trebinje – kroz radove bivših studenata

 

TREBINJE │ U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba studentskih radova umjetnika školovanih na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

Prema riječima dekana ove ustanove Marka Musovića, izložba je predstavila „jedan od mogućih izbora“ iz fundusa akademije, a čini je 69 radova 65 studenata koji su svoje školovanje uspješno svršili na trebinjskoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Izložbom su predstavljeni studentski dometi iz različitih medija tokom njihovog života i školovanja u Trebinju, kao jedinstvena životna i kulturološka cjelina“, rekao je Musović dodajući da su zastupljeni mediji – slike, crteži, više grafičkih tehnika, objekata, video umjetnosti, mozaičke strukture, reljefi, kao i kolekcija plakata iz područja grafičkog dizajna.

Profesor na ALU Trebinje Dragan Čihorić kazao je da se prezentovani izbor radova, koji su nastajali u 20 godina akademije i iz kreativnosti njenih 20 odškolovanih generacija – može doživjeti i kao svojevrsni kolektivni unutrašnji autoportret akademije.

Izložbu je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković podsjetivši da ovaj događaj ozvaničava ponovno stavljanje u funkciju galerijskih prostora Kulturnog centra, nakon rekonstruktivnih radova na zgradi ustanove.

Ona je rekla da su nove galerije važne za kulturni život Trebinja, jednako i za sve studente trebinjske akademije – koji će ovdje moći da izlažu, ali i za ukupni razvoj kulture u Republici Srpskoj.

„Otvaranje i rekonstruisanje novih prostora motiviše – kako same umjetnike koji nose kulturni život jedne zajednice, tako i sve nas koji smo dužni da im obezbijedimo prostor i uslove za stvaranje“, rekla je Đakovićeva.

Ona je dodala da resorno ministarstvo ima namjeru da uspostavlja još čvršće veze sa lokalnim zajednicama, a s ciljem podizanja kulturnog života u Republici Srpskoj na viši nivo.

R.S.