Dučiću za rođendan (VIDEO)

TREBINJE │ Trebinjska podružnica Udruženja književnika RS danas je u gimnaziji organizovala prigodan školski čas, kojim je obilježila 15. februar, kao datum rođenja pjesnika Jovana Dučića.

Prema riječima Radoslava Miloševića, predsjednika ove podružnice, na ovaj način članovi udruženja žele da upoznaju učenike i javnost sa tačnim podacima o Dučićevom mjestu i datumu rođenja.

Petnaesti februar obilježavamo kao datum rođenja Jovana Dučića. Iako su ranije postojale nedoumice oko godine i dana rođenja, kao i rodne kuće velikog pjesnika, utvrđeno je da je rođen na današnji dan 1874. godine. Rodna kuća Jovanovog oca bila je u Podgljivlju, ali je pjesnik živio u djedovoj kući u Hrupjelima“, objašnjava Milošević, koji je i autor više knjiga o Dučiću.

On je dodao da je do zabune oko podataka o Dučiću dolazilo zbog slučajnih grešaka, ali da njegov životni put, kao i svi komparativni podaci, potvrđuju da je 15. februar 1874. tačan datum rođenja velikog pjesnika.

Godina 1871, koja se u literaturi pojavljuje kao godina rođenja, posljedica je slučajne tehničke pogreške u štampanju, gdje se brojevi 4 i 1 razlikuju samo u horizontalnoj liniji, tvrdi Milošević.

On, sa zadovoljstvom, ističe da veliki Dučić ni danas nije zaboravljen bez obzira na sve moderne tokove.

„Mladi naraštaji i danas napamet uče Dučićeve pjesme. Kao profesor znam da su ih učili i moji đaci, a raduje me što pjesme ovog velikog pjesnika uče i moja unučad“, kaže za Radio Trebinje predsjednik podružnice Udruženja književnika RS.

Na rođendanskom času u školi koja nosi ime velikog pjesnika besjedio je i akademik Marko Vuković, a o Dučićevom diplomatskom putu govorio je Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi. Program su obogatili trebinjski gimnazijalci koji su govorili Dučićevu poeziju.

https://www.youtube.com/watch?v=_nyufFlRMhA&t=1s