Дучићу за рођендан (VIDEO)

ТРЕБИЊЕ │ Требињска подружница Удружења књижевника РС данас је у гимназији организовала пригодан школски час, којим је обиљежила 15. фебруар, као датум рођења пјесника Јована Дучића.

Према ријечима Радослава Милошевића, предсједника ове подружнице, на овај начин чланови удружења желе да упознају ученике и јавност са тачним подацима о Дучићевом мјесту и датуму рођења.

Петнаести фебруар обиљежавамо као датум рођења Јована Дучића. Иако су раније постојале недоумице око године и дана рођења, као и родне куће великог пјесника, утврђено је да је рођен на данашњи дан 1874. године. Родна кућа Јовановог оца била је у Подгљивљу, али је пјесник живио у дједовој кући у Хрупјелима“, објашњава Милошевић, који је и аутор више књига о Дучићу.

Он је додао да је до забуне око података о Дучићу долазило због случајних грешака, али да његов животни пут, као и сви компаративни подаци, потврђују да је 15. фебруар 1874. тачан датум рођења великог пјесника.

Година 1871, која се у литератури појављује као година рођења, посљедица је случајне техничке погрешке у штампању, гдје се бројеви 4 и 1 разликују само у хоризонталној линији, тврди Милошевић.

Он, са задовољством, истиче да велики Дучић ни данас није заборављен без обзира на све модерне токове.

„Млади нараштаји и данас напамет уче Дучићеве пјесме. Као професор знам да су их учили и моји ђаци, а радује ме што пјесме овог великог пјесника уче и моја унучад“, каже за Радио Требиње предсједник подружнице Удружења књижевника РС.

На рођенданском часу у школи која носи име великог пјесника бесједио је и академик Марко Вуковић, а о Дучићевом дипломатском путу говорио је Зоран Милошевић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности у Градској управи. Програм су обогатили требињски гимназијалци који су говорили Дучићеву поезију.