DRUGI DAN „FILMSKOG KAMPUSA 2018“

U okviru pratećeg programa osmog  „Filmskog kampusa“, u prijepodnevnim časovima, dva eksperta iz oblasti filmske umjetnosti, profesori na FDU Beograd – Milorad Glušica (majstor kamere) i Predrag Velinović (filmska i tv režija) održali su predavanja učesnicima Kampusa – studentima umjetničkih akademija.

Prof. Glušica je održao master klas  „Vizuelna struktura na filmu – Slike koje ne vidimo“, dok je prof. Velinović bio predavač na master klasu pod nazivom  „Da li će se filmovi sami snimati“, nakon čega su prikazana dva studentska kratkometražna filma.

U popodnevnim časovima prikazan je kratki dokumentarni film  „Mali film o velikoj Mileni“  reditelja Miloša Radovića, koji je insertima iz filmova i predstava u kojima je naša glumica Milena Dravić ostvarila uloge za pamćenje, podsjetio na bogat glumački opus ove filmske zvijezde.

Dokumentarac bio je uvod u  promociju monografije  „Milena Dravić“  autora Tatjane Nježić, koju je objavilo Udruženje dramskih umetnika Srbije kao svoju 22. knjigu posvećenu dobitnicima nagrade Dobričin prsten, čiji je Milena 30. laureat 2017. godine.

Autor monografije Tatjana Nježić, novinar i publicista, kaže da nije bilo lako staviti jednu tako impresivnu biografiju i još impresivniju ličnost u korice knjige.

„Knjiga ima pet celina – tekstovi analitički relevantnih autora o njenom glumačkom opusu, njene priče i scene iz života i rada, stihovi koje su joj posvećivali, tekstovi autora iz regiona. Kroz njih se pretapaju tri sloja: jedan se odnosi na njen rad, u kojem ona govori kako je radila svoje uloge, drugi oslikava njen odnos prema događajima, ljudima, fenomenima koji su obeležili nju i njen život, a treći sloj su njeni stavovi. Sveukupno, knjiga je portret jednog briljantnog umetnika. Milena je master klas kako se živi na braniku najviših vrednosti“, navela je Nježićeva.

U revijalnom dijelu programa održana je projekcija igranog filma  „Horoskop“  u kojem je Milena Dravić ostvarila jednu od glavnih uloga.

Sutra veče, 27. septembra, u 20.00 časova na programu je projekcija filma Miodraga Mike Đorđevića  „Pod jugoslovenskim nebom“  (1934) iz riznice Jugoslovenske kinoteke.

Duška Đajić