ДРУГИ ДАН „ФИЛМСКОГ КАМПУСА 2018“

У оквиру пратећег програма осмог  „Филмског кампуса“, у пријеподневним часовима, два експерта из области филмске умјетности, професори на ФДУ Београд – Милорад Глушица (мајстор камере) и Предраг Велиновић (филмска и тв режија) одржали су предавања учесницима Кампуса – студентима умјетничких академија.

Проф. Глушица је одржао мастер клас  „Визуелна структура на филму – Слике које не видимо“, док је проф. Велиновић био предавач на мастер класу под називом  „Да ли ће се филмови сами снимати“, након чега су приказана два студентска краткометражна филма.

У поподневним часовима приказан је кратки документарни филм  „Мали филм о великој Милени“  редитеља Милоша Радовића, који је инсертима из филмова и представа у којима је наша глумица Милена Дравић остварила улоге за памћење, подсјетио на богат глумачки опус ове филмске звијезде.

Документарац био је увод у  промоцију монографије  „Милена Дравић“  аутора Татјане Њежић, коју је објавило Удружење драмских уметника Србије као своју 22. књигу посвећену добитницима награде Добричин прстен, чији је Милена 30. лауреат 2017. године.

Аутор монографије Татјана Њежић, новинар и публициста, каже да није било лако ставити једну тако импресивну биографију и још импресивнију личност у корице књиге.

„Књига има пет целина – текстови аналитички релевантних аутора о њеном глумачком опусу, њене приче и сцене из живота и рада, стихови које су јој посвећивали, текстови аутора из региона. Кроз њих се претапају три слоја: један се односи на њен рад, у којем она говори како је радила своје улоге, други осликава њен однос према догађајима, људима, феноменима који су обележили њу и њен живот, а трећи слој су њени ставови. Свеукупно, књига је портрет једног бриљантног уметника. Милена је мастер клас како се живи на бранику највиших вредности“, навела је Њежићева.

У ревијалном дијелу програма одржана је пројекција играног филма  „Хороскоп“  у којем је Милена Дравић остварила једну од главних улога.

Сутра вече, 27. септембра, у 20.00 часова на програму је пројекција филма Миодрага Мике Ђорђевића  „Под југословенским небом“  (1934) из ризнице Југословенске кинотеке.

Душка Ђајић