Dr Živanović održao predavanje u Kulturnom centru Trebinje – DEPRESIJU JE MOGUĆE POBIJEDITI

Како препознати депресију, како се борити против ње, на који начин заштитити себе и особе које нас окружују када је ријеч о депресији, говорио је вечерас у галерији Културног центра Требиње др Данијел Живановић.

 Према рјечима др Живановића, депресија – болест 21. вијека у великој мјери је посљедица животног стила. Познато је више од 100 фактора који проузрокују њену појаву, а међу њима доминирају они који се могу предуприједити и на које можемо утицати.

Сматра се да на свјетском нивоу има више од 35 милиона обољелих али др Живановић вјерује да су стварне бројке веће зато што, нажалост, људи често не препознају депресију као болест, као и због предрасуда које имамо када се ради о менталним болестима.

 „Ова тема је данас веома актуелна, а прогнозе нису баш охрабрујуће. Сматра се да ће депресија за 5-6 година бити на другом мјесту болести које онеспособљавају за рад, а до 2030. године предвиђа се да ће заузети прво мјесто по учесталости и престићи малигна обољења и кардиоваскуларне болести“,  истакао је др Живановић.

Депресија се може предуприједити, а болесни успјешно лијечити. Од изузетног значаја је препознати проблем, упознати болест и начине којима се можемо борити против ње. Медицинска помоћ је врло често потребна, лијекови такође заузимају значајно мјесто у терапији. Међутим, грешка је ослањати се искључиво на њих јер они отклањају само симптоме али не и болест. Да бисмо трајно ријешили проблем, потребно је да откријемо узроке и активно настојимо да уклонимо изазиваче ове болести, а оно што је изузетно важно  јесте –промијенити стил живота.

 

Сутра вече, 4. маја у Културном центру др Живановић наставља предавање у 19.00 часова, а посјетиоци ће сазнати  како унаприједити функције мозга.

 

Душка Ђајић