Djeca i vaspitači – u čast 101. godišnjice predškolskog vaspitanja u Trebinju (video)

TREBINJE |Prigodnim programom u pozorišnoj sali Kulturnog centra, vaspitači i djeca vrtića „Naša radost“ obilježili su večeras 101 godinu predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Trebinju.
Prvo odjeljenje predškolske djece u Trebinju formirano je davne 1914. godine – od djece austrijskih oficira, a predškolska nastava, pod nazivom „Spis-šule“, na njemačkom jeziku odvijala se u objektu četverorazredne osnovne škole, kasnije zgradi Doma JNA, još naredne četiri godine.
Nakon tih početaka, kako je rečeno na svečanosti, predškolski program na području Trebinja organizuje se pod različitim nazivima i organizacijama rada, ali i uz povremene prekide tokom ratnih zbivanja , da bi vijek kasnije – trebinjska Javna ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece „Naša radost“ u tri objekta okupljala blizu 440 mališana uzrasta od dvije do 6 godine.

„Danas imamo veoma kvalitetan razvojni program za rano učenje djece, podsticajno okruženje, kompetentno vaspitno osoblje, a sve to uveliko doprinosi da u dobroj praksi obezbijedimo djetetu – da stiče prva znanja na dosljedan, smislen i cjelovit način“, istakla je u pozdravnoj besjedi u ime domaćina direktorica JU „Naša radost“ Mirjana Vujović.

Ona je dodala da su istraživanja odavno potvrdila „da je vaspitanje i obrazovanje u ranom djetinjstvu od ključnog značaja za osiguranje uspjeha u školovanju, ali i najbolji početak u životu“.

„Djeca koja su uključena u predškolsko vaspitanje i obrazovanje imaju bolje preduslove i sve mogućnosti razvoja sopstvenih potencijala, koja ostaju otvorena za nadogradnju ili bivaju zauvijek izgubljena. Predškolsko obrazovanje je pravo svakog djeteta i investicija čovječanstva u sopstvenu budućnost“, istakla je Vujović.
U programu pripremljenom u čast velikog jubileja, pjesmom, igrama, recitacijama i igrokazima svoje umijeće i kreativnost pokazalo je preko dvije stotine mališana, uz pomoć njihovih vaspitača, iz svih sedam predškolskih grupa i sva tri objekta ustanove „Naša radost“.

Kao gosti na svečanosti, nastupili su nekadašnji polaznici predškolskog programa „Naše radosti“ – danas učenici Muzičke škole Trebinje, zatim plesači iz Plesnog kluba „Maris“, te vokalni solista Jana Čolović.
Pozorišna sala Kulturnog centra bila je premala da primi sve koji su željeli da prisustvuju programu trebinjskih mališana.
R.S.djeca2