Diva klasika Živka Nikolića otvara festival

Treći Festival mediteranskog i evropskog filma „Trebinje 2015.“ počinje sutra, a do 9. avgusta ljubitelji sedme umjetnosti biće u prilici da pogledaju dvadesetak ostvarenja domaće i produkcije zemlja evromediterana, saopšteno je danas na prvoj pres konferenciji organizatora.
Peđa Milojević, direktor festivala, kaže da posjetioce i ove godine očekuje izbor kvalitetnih i filmskih ostvarenja novije produkcije, selektovanih u pet tematskih programa – mediteranski, evropski film, Hercegovina na filmu, omaž autorima i novi srpski film.
On je ponovio da će priznanja festivala „Zlatni platan“ za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji ove godine biti dodijeljeni Petru Božoviću i Nedi Arnarić, a uručenje nagrada je sutra veče – nakon svečanosti otvaranja festivala.
„Posebno mi je zadovoljstvo što ćemo i ove godine imati poznate goste na projekcijama – glumicu Jelenu Perčin iz susjednog Dubrovnika, našeg Trebinjca Feđu Isovića, rediteljku Jasmilu Žbanić, reditelja Srđana Koljević, producenta Zorana Jankovića, a očekujem i ekipu filma Radoša Bajića ‘Za kralja i otadžbinu’“, rekao je Milojević dodajući da od jednog „velikog glumačkog imena“, koji bi trebalo da bude iznenađenje za završno veče festivala – još očekuju potvrdu za dolazak.
Direktor Kulturnog centra Trebinje Dejan Bodiroga rekao je da je novina od ove godine što će sve projekcije festivala biti na otvorenom, na platou ispred Kulturnog centra.
Savina Geršak: „Hvala što ste me se sjetili“
Festival će sutra veče otvoriti Slovenka Savina Geršak, jedna od najatraktivnijih glumica eks-jugoslovenske kinematografije, koja je slavu na velikom platnu stekla u filmovima reditelja Živka Nikolića.
„Hvala vam što ste me se sjetili poslije tolikih godina. Velika mi je čast i zadovoljatvo što sam ovdje i što ću sutra biti u prilici da uručim nagrade nagrade Petru i Nedi“, rekla je Geršakova po dolasku u Trebinje, oduševljena, kako je istakla, onim „što je vidjela nakon prve šetnje gradom“.
Nekadašnja glumica kaže da odavno više ne snima i da je to posljednji put bilo u Americi još 1998. godine, ali se i danas rado sjeća svojih filmskih početaka.
„On je za mene veoma važna osoba. Da nije bilo Živka Nikolića, ja ne bi ni snimala filmove. Sada ga još više cijenim – ranije možda nisam ni razumjela ko je on ustvari. Tek sada znam kakav je umjetnik bio, i samo mi je žao što nije snimio onoliko filmova koliko je htio“, kaže diva Nikolićevih klasika, koja je nakon uspjeha u filmovima „Smrt gospodina Goluže“, „Čudo neviđeno“ i „U ime naroda“ glumačku karijeru nastavila u inostranstvu.
Festival će početi premijerom filma ‘Hercegovina’, autora Ivana Čolaka, a u produkciji Japanske agencije za međunarodnu saradnju, nakon čega će uslijediti dodjela nagrade „Zlatni platan“ glumačkim velikanima Nedi Arnerić i Petru Božoviću.
U nastavku programa, iste večeri, slijedi projekcija filma ‘Čudo neviđeno’, autora Živka Nikolića, u kojem igraju Savina Geršak i Petar Božović.
Festival organizuju Tangram centar iz Beograda, Alpe-Adria kultuna mreža i Kulturni centar Trebinje, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Grada Trebinja, Uprave za dijasporu Srbije, a uz podršku Elektroprivrede RS i Hidroelektrana na Trebišnjici.
Otvaranje je zakazano za 20 časova u velikoj sali Kulturnog centra Trebinje, a za sve festivalske projekcije ulaz je slobodan.
Izvor: Radio Trebinje